Vale, emävale, Argentiina

Argentiinan tilastokeskukseen ei ole luottamista.

Argentiina. Miten inflaatio pysyy kurissa? Euroopan keskuspankilla on omat kikkansa, mutta niin on Argentiinan tilastokeskuksella Indecilläkin. Jälkimmäisen keino on yksinkertaisempi: lukujen tohtorointi.

Tilastokeskus on saanut uudelta johdoltaan käskyn pitää inf­laatiolukemat kurissa. Uhkaavatko kalliit tomaatit nostaa kuluttajahintaindeksiä? Ei hätää, jätetään tomaattien hinta pois laskuista. 

Argentiinan inflaatiota arvioi moni muukin tutkimuskeskus. Ne kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että todellinen inflaatio on viime vuosina ollut kaksin- tai kolminkertainen virallisiin lukuihin verrattuna.
Eri maiden taloutta koskevia tunnuslukuja säännöllisesti julkaiseva The Economist -lehti kertoi helmikuun lopulla, ettei se enää käytä Argentiinan valtion virallisia lukuja omissa tilastoissaan

Jatkossa maan taloutta seurataan yhdysvaltalaisyrityksen tutkimustiedon pohjalta.

Todellisuuteen joustavasti suhtautuvien tilastojen syynä ei suinkaan ole se, etteivätkö argentiinalaiset tilastotieteilijät osaisi työtään. Ongelmana on se, että heidät on siirretty siitä syrjään ja Indecin virat on miehitetty presidentti Christina Fernández de Kirchnerin kannattajilla, The Economist kirjoittaa.