Vale, emävale, Argentiina

Argentiinan tilastokeskukseen ei ole luottamista.

Argentiina. Miten inflaatio pysyy kurissa? Euroopan keskuspankilla on omat kikkansa, mutta niin on Argentiinan tilastokeskuksella Indecilläkin. Jälkimmäisen keino on yksinkertaisempi: lukujen tohtorointi.

Tilastokeskus on saanut uudelta johdoltaan käskyn pitää inf­laatiolukemat kurissa. Uhkaavatko kalliit tomaatit nostaa kuluttajahintaindeksiä? Ei hätää, jätetään tomaattien hinta pois laskuista. 

Argentiinan inflaatiota arvioi moni muukin tutkimuskeskus. Ne kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että todellinen inflaatio on viime vuosina ollut kaksin- tai kolminkertainen virallisiin lukuihin verrattuna.
Eri maiden taloutta koskevia tunnuslukuja säännöllisesti julkaiseva The Economist -lehti kertoi helmikuun lopulla, ettei se enää käytä Argentiinan valtion virallisia lukuja omissa tilastoissaan

Jatkossa maan taloutta seurataan yhdysvaltalaisyrityksen tutkimustiedon pohjalta.

Todellisuuteen joustavasti suhtautuvien tilastojen syynä ei suinkaan ole se, etteivätkö argentiinalaiset tilastotieteilijät osaisi työtään. Ongelmana on se, että heidät on siirretty siitä syrjään ja Indecin virat on miehitetty presidentti Christina Fernández de Kirchnerin kannattajilla, The Economist kirjoittaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!