Sähköyhtiö maksaa jos et käytä sähköä

Etelä-Afrikan sähköyhtiö on keksinyt ratkaisun aluetta piinaavaan sähköongelmaan.

Etelä-Afrikka. Valtio-omisteinen sähköyhtiö Eskom on keksinyt uuden tavan helpottaa Etelä-Afrikkaa piinaavaa sähköpulaa. Se on tarjoutunut maksamaan maassa toimiville ferrokromia jalostaville yrityksille siitä, että ne eivät käytä sähköä, vaan laittavat toimintansa jäähylle.

Ainakin Etelä-Afrikassa toimiva, ferrokromia jalostava International Ferro Metals on lehtitietojen mukaan sopinut sulkevansa väliaikaisesti ferrokromisulattonsa kaksi uunia. Yrityksestä kerrottiin Mail & Guardian -lehdelle, että tehty sopimus on yritykselle kannattava. Sähkön käyttämättä jättämisestä maksavaa summaa ei kuitenkaan kerrottu. Tuotantoa jatketaan taas toukokuussa.

Ferrokromi on rautaa ja kromia sisältävä seos, jota käytetään ruostumattoman teräksen raaka-aineena. Sen tuotanto on erittäin sähkösyöppöä.

Etelä-Afrikka on maailman suurin ferrokromin tuottaja. Maan sähköongelmat ovatkin viime vuosina heilutelleet ferrokromin maailmanmarkkinahintoja.

Eniten hallaa sähkön toimitusongelmat tekevät kuitenkin Etelä-Afrikan taloudelle. Toistuvat sähkökatkot heikentävät maan houkuttelevuutta sijoituskohteena ja vaikeuttavat kotimaisten yritysten toimintaa.