Zimbabwen timanttimiljoonat katoavat

Viime vuonna Zimbabwen timanttikaupan voittoja katosi valtion pussista noin 48 miljoonan euron arvosta.

Zimbabwe. Tieto perustuu maan valtiovarainministerin budjettiraporttiin, ja todellinen luku saattaa olla huomattavasti suurempi.

”Timanttien myynnistä saatavat edut menevät ensisijaisesti presidentin liittolaisille”, Mike Davis Global Witness -järjestöstä sanoo. Järjestö tutkii luonnonvarojen kauppaan liittyvää korruptiota ja konflikteja.

Huolena on, että presidentti Robert Mugabe voi katoavien timanttirahojen turvin varmistaa uudelleenvalintansa ensi vuonna mahdollisesti järjestettävissä presidentinvaaleissa. Zimbabwelaiset kansanedustajat ja timanttikauppaa seuraavat järjestöt sanovat New York Timesille, että timanttiteollisuus maksaa miljoonia dollareita palkankorotuksina muiden alojen virkamiehille, minkä on tarkoitus kohentaa äänisaalista tulevissa vaaleissa.

Presidentille uskollinen armeija auttoi häntä pysymään vallassa edellisissä vaaleissa. Armeija osti paikallisten mediaraporttien mukaan hiljattain suuren määrän aseita Kiinasta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!