Tekstiviesteistä vankeutta Thaimaassa

Kuningasperheen loukkaamisesta saa ankaran tuomion Thaimaassa.

Thaimaa. Kuningasperheen kunnian loukkaaminen on Thaimaassa rikos. Sen koki katkerasti eläkkeellä oleva rekkakuski Ampol Tangnoppakul, 61. Mies tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan, koska oli lähettänyt entisen pääministerin sihteerille neljä tekstiviestiä. Oi­keus katsoi viestien mustaavan kuningatar Sirikitin mainetta.

Monarkiaa suojeleva majesteettirikoslaki määrää yksittäisestä rikkomuksesta jopa 15 vuotta vankeutta. Rikkomukseksi käy mikä tahansa lausunto tai ilmaus,­ joka oikeuden mielestä loukkaa kuninkaan, kuningattaren, kruununperijän tai sijaishallitsijan kunniaa.

Majesteettirikoslakia on jo vuosia vastustettu kiivaasti muun muassa facebookissa. Erityisesti rekkakuskin tuomio on järkyttänyt ihmisiä.

”Ihmiset ovat sydämistyneitä, koska heidän on helppo samastua Ampolin tilanteeseen.

Tekstiviestien lähettäminen on arkipäiväistä, ja siitä tuli 20 vuoden tuomio.”, bangkokilaisen Chulalongkornin yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Punagtohong Pawakapan sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!