Burma hyväksyi uuden investointilain

Uuden investointilain käsittely osoittaa, että demokraattiset käytännöt ovat vahvistuneet Burmassa.

Burma. Kuukausia kestänyt investointilain käsittely osoittaa, että demokraattiset käytännöt ovat vahvistuneet Burmassa. Etenkin parlamentin painoarvo on kasvanut sen jälkeen, kun armeija luopui absoluuttisesta vallasta viime vuonna.

Presidentti Thein Seinin esit­tämä liberaali investointilaki sai parlamentin käsittelyssä protektionistisia lisäyksiä. Länsimaisia yrityksiä Burman markkinoilla auttava konsultti Robert Easson arvioi, että laki edesauttaa ulko­maisia sijoituksia.

”[Nyt hyväksytty] laki ei ole se alkuperäinen [presidentin esittämä liberaali versio], mutta se on silti paljon parempi kuin luonnos, jota armeijaeliitin yritykset koettivat edistää”, burmalais-englantilainen Easson kommentoi sähköpostitse Yangonista.

”Lain käsittely on esitellyt Myanmarin nuorta demokratiaa. Vaikka armeijaeliitillä on edelleen lonkeronsa parlamentissa, heidän valtansa on vähenemässä.”

Brittiläinen The Economist -lehti arvioi, että parlamentin vallan kasvussa on kyse myös puhemies Shwe Mannin pyrkimyksestä pönkittää valtaansa sekä mahdollisuuksiaan nousta maan korkeimpaan virkaan. Valtavaa suosiota nauttiva oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi ei nykyisen perustuslain mukaan kelpaa presidentiksi, koska hänen edesmennyt miehensä oli ulkomaalainen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!