Brasilia aikoo kloonata uhanalaisia eläimiä

Eläimiä aiotaan kloonata eläintarhoja varten.

Brasilia. Brasiliassa valmistellaan jaguaarin ja useiden muiden uhanalaisten eläinten kloonausta eläintarhoja varten.

Valtion maataloustutkimuslaitos Embrapa ja Brasilian eläintarha ovat keränneet useiden eläinyksilöiden geenimateriaalia kloonausta varten. ”Meillä on jo 420 näytettä varastossa, ja keräys jatkuu”, Embraban tutkija Carlos Frederico Martins kertoo.

Jos luvat saadaan, kloonaus saattaa alkaa vielä tämän vuoden puolella. Kloonattaviksi valittujen lajien joukossa ovat harjasusi, jaguaari, leijonatamariini ja suokoira. Geeniaines on kerätty pää­asiassa kuolleista yksilöistä Brasilian trooppisen savannin alueelta.

Embrapalla on kokemusta koti­eläinten kloonauksesta. Ensimmäinen kloonivasikka syntyi Brasiliassa vuonna 2001. Se eli kymmenvuotiaaksi. Sittemmin maassa on kloonattu yli sata eläintä.

Villieläinklooneja ei ole tarkoitus päästää luontoon, koska ne eivät toisi mitään uutta geeniperimään. Kloonit aiotaan pitää eläintarhassa ja vähentää näin tarvetta pyydystää sinne eläimiä luonnosta, Martins kertoo.

Klooneja päästettäisiin luontoon vain äärimmäisissä tapauksissa.

”Jos jokin laji on aivan sukupuuton partaalla, voimme yrittää vahvistaa kantaa kloonien avulla”, Brasilian eläintarhan tutkimusjohtaja Juciara Pelles sanoo. IPS.