Alkuperäisväestö vaatii osaansa hakkuutuloista

Äärimmäisessä köyhyydessä elävät Kenian ogiekit haluavat osansa kotimetsiensä hakkuista tulevista voitoista.

Kenia. Metsästäjä-keräilijöinä elävät Kenian ogiekit eivät aio katsoa sivusta, kun hakkuu­yhtiöt hyötyvät heidän kotimetsistään. Äärimmäisessä köyhyydessä elävä heimo haluaa osansa voitoista.

Ogiekit häädettiin Mau-metsistä, koska hallitus syytti heimoa metsien massiivisista hakkuista. Sadalla sahanomistajalla on sen sijaan lupa hakata 50 000 hehtaaria vanhoja puita.

Heimo vaatii lupaa hyödyntää neljältä hehtaarilta sypressipuita.

”Raha käytettäisiin teiden, koulujen ja terveyspalveluiden rakentamiseen”, kertoo Ogiekin hyvinvointineuvoston kansallinen koordinaattori Joseph Towett.

Viranomaisten mukaan ogiekit eivät täytä vaatimuksia, jotka hakkuuta suorittavilta vaaditaan.

”Jos annamme heille luvan hakkuille, entä muut yhteisöt, jotka elävät metsän lähellä?” kysyy johtava metsänsuojeluviranomainen David Mbugua.

”Ogiekeilla on oikeus tuloihin, joita metsästä saadaan. Heidän pitäisi vaatia oikeudenmukaista korvausta lakiteitse”, sanoo ympäristöön erikoistunut juristi Bernard NgetichIPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!