Syynissä koko elämä

Ayurveda, elämäntiede, kaivautuu ongelmien syihin.

”Ayurvedan avulla on mahdollisuus hoitaa koko elämää. Ei ainoastaan oireita, vaan ongelmien syitä, niiden juuria”, sanoo Pardaman Sharma.

Intialaissyntyinen Sharma työskentelee Suomessa ayurvedalääkärinä.

Ayurveda on Intiassa kehittynyt perinteinen terveydenhoitomenetelmä ja -filosofia. Sen mukaan kaikessa olevassa ilmenevät elementit ilma, eetteri, tuli, vesi ja maa, jotka vaikuttavat ihmiskehossa.

Jokaisella ihmisellä on oma synnynnäinen kehotyyppinsä, dosha, joka tekee ihmisistä yksilöllisiä. Epätasapainotilojen ja sairauksien ajatellaan johtuvan kullekin kehotyypille sopimattomasta ravinnosta, unen puutteesta ja stressistä. Ayurvedinen hoitotapa perustuu elementtien tasapainottamiseen ruokavalion, yrttilääkinnän ja liikunnan – ensisijaisesti joogan – avulla.

Koko ikänsä ayurvedaa harjoittanut Sharma jatkaa isänsä ja isoisänsä perinnettä.

”Kun muut lapset leikkivät pihalla, autoin lääkärinä toimivaa isoisääni valmistamaan lääkkeitä”, Sharma sanoo.

Ayurvedalääkärin tutkinto Intiassa on kuusivuotinen. Tutkintoon kuuluu myös länsimaista lääketiedettä. Sharman mukaan ayurveda ei kilpaile länsimaisen lääketieteen kanssa. Hoitomuotoja voi käyttää yhdessä.

Sharman mukaan ayurveda on enemmänkin elämäntiedettä. Siinä missä länsimainen lääketiede hoitaa oireita, ayurvedassa hoidetaan kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueita.

Tuoretta ja puhdasta ruokaa

Ayurvedan mukaan vanha sanonta ”olet sitä, mitä syöt” pitää paikkansa. Ruokavalio ja ruuansulatus ovat keskeisiä.

”Mieli on riippuvainen kehosta. Kehon hyvinvointi on suhteessa elementtien tasa- tai epätasapainoon, mikä taas on kytköksissä ravintoon”, Sharma tarkentaa.

Jokaiselle kehotyypille on oma ruokavalionsa, jossa toisia ruoka-aineita tulee välttää ja toisia suosia. Esimerkiksi valkosipuli voi Sharman mukaan olla toiselle myrkkyä ja toiselle nektaria.

”Mitä tuoreempaa ja puhtaampaa ruoka on, sen parempi. Säilykkeitä, eineksiä ja pakasteita tulee aina välttää”, hän sanoo.

Ayurvedassa suositaan kasvisruokavaliota, mutta lihaakin voi syödä, kunhan se on tuoretta. Vitamiinit tulee saada suoraan ruuasta. Mausteiden ja yrttien käyttö ja ruuanlaittoprosessi ovat tärkeitä.

Ayurvedinen ravintokonsultti Crista Soskolne sanoo, että ayurvedisessä ruuanlaitossa mausteet kuullotetaan öljyssä täyteen potentiaaliinsa. Siten kaikki maut ja ominaisuudet saadaan esille. Yleisesti käytettyjä mausteita ovat kurkuma, inkivääri, sinapinsiemenet, kardemumma, kaneli, fenkoli ja kumina. Mausteilla voi tasapainottaa eri ruoka-aineiden vaikutuksia kehossa. Toiset mausteet ovat kehoa lämmittäviä, toiset viilentäviä.

Lähtökohtana ayurvedisessä hoidossa on tukea kehon omaa kykyä ylläpitää terveyttä. Sharman mukaan ayurveda on turvallinen hoitomuoto, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Hän suosittelee pätevän ayurvedalääkärin konsultaatiossa käyntiä kehotyypin selvittämiseksi. Tutkimus tehdään pulssiluennalla.

”Meidän tulee hoitaa elementtejämme kuin lapsiamme. Jos elementit toimivat, keho, mieli, uni, ruuansulatus ja hormonit toimivat ja ihminen pysyy terveenä”, Sharma sanoo.

Lisää ayurvedasta, konsultaatioista ja kursseista:

www.surya.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!