Ugandassa kriittinen kappale soittokieltoon

Afrobeat-kappaleella vastustetaan katukuvan liian rajuotteista siistimistä.

Uganda. Ugandan pääkaupunkia Kampalaa siistimään perustettu virasto on herättänyt kritiik­kiä häätämällä katukuvasta kauppiaita. Nämä syyttävät viran­omaisia rajuista otteista ja toimeentulon viemisestä.

Kiista on siirtynyt kaduilta radio­aalloille. Ugandalainen artisti Bobi Wine arvostelee häätöjä afrobeat­-kappaleessaan Tugambire ku Jennifer, kertoo Think Africa Press -sivusto.

Itsensä ”ghettopresidentiksi” julistanut Wine kertoo kappaleessa naisesta, jonka omaisuuden viranomainen takavarikoi. Kerto­säkeessä nainen kehottaa viranomaista välittämään Jenniferille pyynnön olla lempeämpi.

Kappale viittaa viraston johtajaan, Jennifer Musisiin, vaikka sukunimeä ei mainita. Ugandan viestintävirasto kielsi tiedotteessaan radioita soittamasta kappaletta. Myöhemmin johtaja Godfrey Mutabaazi kiisti kappaleen olevan soittokiellossa.

Mutabaazin mukaan radiokanavia on sen sijaan vain ”kehotettu olemaan soittamatta kappaletta sen tutkintojen aikana, sillä julkisia radioaaltoja ei pidä käyttää henkilökohtaisiin loukkauksiin”.

Bobi Wine kiisti pilkkaavansa kappaleella Musisia. Artisti kertoo yrittäneensä vain välittää gheton asukkaiden ajatuksia.