Artikkelikuva
Tony Gatlif: Indignados. 2012.

Runollista ja vetistä politiikkaa

Elokuvafestivaali Lens Politican pääteemoja ovat ruokatuotanto, siirtolaisuus ja julkinen tila.

Poliittisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica järjestetään Helsingissä kahdeksatta kertaa 28.11.–2.12. Festivaalin pääteemoja ovat ruokatuotanto, siirtolaisuus ja julkinen tila. Elokuvien ja taide-esitysten sisältöä puidaan paneelikeskusteluissa.

Ranskalaisohjaaja Tony Gatlifin Indignados pohjaa 93-vuo­tiaan ihmisoikeusaktivisti Stéphane Hesselin miljoonia myyneeseen pamflettiin Indignez-vous! (Raivostukaa!). Kirjasessa Hessel kehottaa nuoria ranskalaisia ja eurooppalaisia löytämään itsestään ärhäkkyyden vastustaa kasvavia tuloeroja, Ranskan hyvinvointivaltion alasajamista ja laitto­mien maahanmuuttajien huonoa kohtelua.

Faktaa ja fiktiota sekoitteleva elokuva kertoo kansannousujen Eurooppaan saapuneen siirtolaisnaisen tarinan. Kuvamateriaali mielenosoituksista sekoittuu naisen runollisesti kerrottuun, surumieliseen tarinaan. Polttavien poliittisten kysymysten käsittelemiseen tyyli on rohkea ja ainutlaatuinen.

Franco Fracassin ja Massimo Laurian ohjaama The Summit on dokumentti Italian G8-mielenosoituksista vuonna 2001. Italian poliisi tukahdutti ympäri maata järjestetyt rauhanomaiset mielenosoitukset väkivaltaisesti.

Asiapitoiseksi ja tarkkanäköiseksi dokumentiksi The Summit on ajoittain myös oudon spekulatiivinen. Se onnistuu silti tarjoamaan tarkan kuvan tapahtumista ja peilaamaan sitä muihin samaan aikaan järjestettyihin globalisaatiota vastustaneisiin mielen­osoituksiin.

Jessica Yun Last Call at the Oasis puolestaan kertoo, että juoma­kelpoinen vesi on loppumassa. ”Avaruudesta otetuissa kuvissahan näkyy, että maapallolla on paljon vettä”, tokaisee skeptinen kadunnainen ja summaa ongelman ensialkuun absurdilta tuntuvan luonteen.

Makean veden vesivarantojen ehtyminen eri puolilla maailmaa on alati lähestyvä uhka. Nopeassa ja huolimattomassa käytössä vesi­varannot eivät ehdi uusiutua.

Yhdysvaltoihin painottuvassa dokumentissa tarkastellaan vesikriisin lukuisia syitä, kuten hukkakäyttöä, maanviljelyä, saastuttamista ja ilmastonmuutosta. Pulloveden kyseenalaista suosiota käsitellään hauskasti rinnakkain kierrätetyn viemäriveden imago-ongelmien kanssa, mutta muuten elokuva ei tiukkaa viestiään kevennä.

Elokuvan tarjoamilla arkivinkeillä ei maailmaa pelasteta, mutta näin tyhjentävästi perustellun dokumentin jälkeen niitä ei pysty hyvillä mielin ohittamaan. Ota vesi­pullo mukaan teatteriin. Hanavettä, toki.

Lens Politica järjestetään Helsingissä 28.11.–2.12. Andorrassa, Dubrovnikissa ja Kiasmassa.

Lisätietoja: www.lenspolitica.net

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!