Purkki-ilmaa koti-ikävään

Purkki-ilma on peräisin esimerkiksi etnisten vähemmistöjen asuttamilta alueilta ja Taiwanista.

Kiina. Kiinalainen Chen Guangbiao on ryhtynyt myymään purkitettua ilmaa. Hän kertoo kiinalaiselle Global Times -lehdelle myyneensä Tongzhoun alueella 1000 purkillista ilmaa parissa päivässä. Voittoa hän sanoo bisneksen tuottaneen reilut 600 euroa.

Purkki-ilmaa ”kerätään” esimerkiksi etnisten vähemmistöjen asuttamilta alueilta ja Taiwanista. Ilmapurkin ostajalle annetaan ohje avata purkki ja hengittää tai juoda sen sisältöä. Myyjän mukaan tiivisti pakatun ilman vapautumista säätelee mikrosiru, joka sulkee purkin, jos se uhkaa tyhjetä. Nautittavaa pitäisi siis riittää pitkäksi aikaa.

Chen vakuuttaa motiiviensa puhtautta. Hän kertoo, että aikoo lahjoittaa voitot Kiinan armeijalle kiistanalaisten Diaoyu-saarten puolustamiseen. Lisäksi hän esittää, että ilman purkittaminen nostaa ihmisten ympäristö­tietoutta. Toistaiseksi ostajat ovatkin hänen mukaansa olleet joko luonnonsuojelijoita tai puhtaasta uteliaisuudesta ilmapurkin hankkineita.

Paikalliset suhtautuvat Chenin ideaan nihkeästi ja sanovat menevänsä mieluummin maaseudulle raitista ilmaa haukkaamaan kuin ostavat sitä purkissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!