Artikkelikuva

Haukea herkkusuille

Kotimaisia järvi- ja merikaloja voi syödä hyvällä omatunnolla. Parikiloisen hauen fileet riittävät hyvään ateriaan.

WWF:n kalakampanjaa varten laaditun oppaan perusteella monia kotimaisia järvi- ja merikaloja voi syödä hyvällä omatunnolla. Sallittujen kalojen listalla on esimerkiksi hauki, jota pidetään hankalasti syötävänä sen ruotoisuuden vuoksi. Hyvin fileroidussa hauessa ei kuitenkaan ruotoja pitäisi olla.

Parikiloisen hauen fileet riittävät hyvään ateriaan. Lisäksi tarvitaan vain sipulia, puoli pulloa valkoviiniä ja sitruunaa. Sekä tietysti kermaa ja voita, koska kyseessä on perinteinen haukiresepti. Uunissa paistetun hauen kanssa maistuu mielestäni parhaiten luomusalaatti.

Viinihauki

noin kaksikiloisen hauen molemmat fileet
3-4 sipulia
suolaa
valkopippuria
noin puoli pulloa valkoviiniä
voita
pari sitruunaa
2 dl kermaa
kananmunan keltuainen

Leikkaa hauen fileet kolmeen osaan. Silppua sipulia ja levitä se hyvin voidellun uunivuoan pohjalle. Nosta fileenpalaset sipulin päälle ja laita hiukan suolaa ja reilulla kädellä pippuria. Kaada vuokaan valkoviini niin, että palat melkein peittyvät. Veistele fileiden pinnalle voinokareita. Peitä kannella tai foliolla ja paista 200 asteessa parikymmentä minuuttia. Älä paista kaloja liian kypsiksi.

Nosta fileet lämpimään ja siivilöi paistinliemi. Lisää pariin desiin lientä sitruunan mehu ja 2 dl kermaa. Lopuksi lisää kananmunan keltuainen liedellä kattilassa vatkaten. Älä päästä kastiketta kiehumaan. Peitä kalanpalat kastikkeella ja tarjoile kuumana.