Uganda aikoo luopua takuumaksuista

Ugandan hallitus haluaa rajoittaa rikoksista syytettyjen oikeutta päästä vapauteen takuita vastaan. Ihmisoikeus­järjestöjen mukaan rajoitukset auttaisivat hallitusta rajoittamaan opposition toimintaa.

Lakiehdotuksen mukaan tuomioistuimet voisivat evätä takuumahdollisuuden puoleksi vuodeksi esimerkiksi maanpetoksesta, terrorismista, raiskauksesta tai mellakoinnista syytetyiltä.
Lokakuisissa mielenosoituksissa pidätettiin oppositiojohtaja, jota syytetään maanpetoksesta. Järjestöt huomauttavat, että esimerkiksi hänen tapauksessaan hallitus voisi käyttää ehdotettua lakia poliittisen vastustajan vaimentamiseen.

Suurta osaa Ugandan vankiloissa pidettävistä ihmisistä ei ole tuomittu, vaan he odottavat oikeudenkäyntiä. Human Rights Watchin raportin mukaan vankiloiden kapasiteetti on ylitetty jo tällä hetkellä yli kaksinkertaisesti. Takuuoikeuden epääminen voisi kasvattaa vankien lukumäärää entisestään.

HRW:n tutkija Katherine Todrys huomauttaa, että Ugandan vankilaolosuhteet voivat koitua tutkintavangin kohtaloksi jo ennen syytteen oikeuskäsittelyä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!