Kumpi vai kampi: Ekologinen ruokaostoskilpailu

Kummalla pelastetaan maailma, kotimaisilla luomutuotteilla vai kasvissyönnillä?

Kaksi kiireistä suomalaista yrittää pelastaa maailman ruokaostoksillaan. Kumpikaan ei ole täydellinen.

Ensimmäinen kilpailijamme hurauttaa töiden jälkeen pyörällä lähikauppaan. Hän ei taaskaan muistanut ottaa omaa kauppakassia mukaan. Syyllisyys painaa, kiirekin.

Vihannesosastolla kilpailijamme pyörittää alistuneena kertakäyttöisiä muovipusseja rullasta. Yhteen hän tiputtaa pari uusiseelantilaista avocadoa, toiseen neljä argentiinalaista omenaa. Suomalaisia tomaatteja ei löydy, joten kolmanteen pussiin livahtaa espanjalaisia. Vielä tölkillinen ruskeita papuja ja pahvirasia kuivattuja soijapaloja proteiinin lähteeksi. Kassalla hän latoo kaiken kaupan muovikassiin ja vannoo mielessään, että heti kotona hän panee kangaskassin työlaukkuunsa valmiiksi odottamaan.

Toinen kilpailijamme ei ole suunnitellut koko viikon ruokia etukäteen, kuten hänen piti. Mutta hän ajattelee ostavansa isoja pakkauksia ja peruselintarvikkeita, joilla pärjää pitempään. Hän ajaa perheen tila-autolla hypermarketin parkkihalliin ja kurottaa hansikaslokerosta kauppakassilaivueensa.

Kilpailija valikoi tarkasti suomalaisia tomaatteja ja verkkosäkillisen tarjouksessa olevia sipuleita. Kylmäaltaasta hän kurottaa kotimaista luomulihaa ja kyytipojaksi hän valitsee kahden litran luomumaitopurkin. Vielä perhepakkaus pakastevihanneksia.

Kumpi kuluttaa kestävämmin? Luultavasti ensimmäinen kilpailija. Kassia ja pakkausmateriaalia tärkeämpää ympäristön kannalta on suosia kasvisruokaa. Elintarvikkeiden pitkät kuljetusmatkat vaikuttavat paljon vähemmän kuin se, miten ja kuinka pitkän matkan ostokset kulkevat kotiin. Ja ruoka kannattaa myös syödä sen sijaan, että heittää sitä menemään, vaikka jättipakkaus olisi kuinka edullinen.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!