Naapurit: Aikakone ja hollantilaisten pikkuveljet

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Mareike de Jong, 32, opettaja, Paramaribo, Surinam

”Surinamilaiset käyvät rajan takana Guyanassa hyvin harvoin. Siellä ei ole paljon nähtävää. Guyanassa käymistä voi verrata aikakonematkailuun: maa muistuttaa Surinamia noin kaksikymmentä vuotta sitten. Meilläpäin on tapahtunut paljon kehitystä. Guaynalaiset käyvät täällä ihmettelemässä ruokakauppoja ja teitä. Guyanalainen tuttavani ostaa aina juustoa ja viiniä käydessään Surinamissa. Guyanasta Surinamiin tulee myös seksityöntekijöitä.

Guyanan pääkaupunki Georgetown on aika turvaton paikka, esimerkiksi kaduilla ei ole paljon valoja. Paikallisessa lehdessä olen nähnyt ilmoituksia kadonneista ihmisistä. Surinamilaisten mielestä heillä ei ole mitään syytä käydä Guyanassa.”

Clement John, 44, kuljettaja, Georgetown, Guyana

”Tiedämme hyvin vähän itänaapuristamme. Emme ymmärrä toistemme kieliä. Surinam on entinen Hollannin siirtomaa ja surinamilaiset puhuvat edelleen hollantia. Heillä menee nyt aika hyvin, vaikka vielä 1980-luvulla maa oli sotatilassa. Nyt siellä on paljon kiinalaisia yrityksiä ja hollantilaisia turisteja. Hollantilaisilla on edelleen tiukka ote Surinamista, vaikka maa on ollut itsenäinen jo pitkään. Surinamilaiset ovat ikään kuin hollantilaisten pikkuveljiä.

Guyanalaisten mielestä surinamilaiset ovat vähemmän rentoja kuin guyanalaiset. He pitävät aikatauluista kiinni ja tykkäävät järjestyksestä. Surinamilaiset naapurimme eivät pelaa krikettiä, toisin kuin me.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2009.

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!