Hyvä uuni säästää metsää gibboneillekin

Tehokkaammat uunit säästävät metsiä hakkuilta polttopuuksi.

Vietnam. Cao vit -gibboneita ei ole maailmassa paljon, mutta silti kaksi kertaa enemmän kuin vielä joitain aikoja sitten. FFI:n (Flora and Fauna International) mukaan Vietnamin viidakoissa elelee nykyään noin 110 gibbonia, jotka kuuluvat kaakkoisaasialaiseen apinaheimoon. Niitä on nähty alueilla, joilla niitä ei ole aiemmin tavattu. Alueen asukkaat kertovat myös kuulleensa gibbonien laulavan aamuisin kylien lähellä.

Gibbonien elintilaa ovat kaventaneet ihmiset, jotka ovat hakanneet viidakosta polttopuita ja vallanneet hakkuuaukeat karjan laitumeksi.

FFI suojelee gibboneita uuniohjelmallaan, jossa kyläläisten avoliedet on vaihdettu energiatehokkaampiin, muurattuihin malleihin. Sikojen omistajia on myös autettu biokaasun käyttöönotossa.

Vietnamissa monien villieläinten suosio ruokana on noussut vaurauden kasvaessa. FFI:n ohjelmassa kyläläisille on kerrottu myös siitä, miten ainutlaatuisia naapureita heillä on, ja minkälainen menetys koko maailmalle on, jos cao vit -gibbonit katoavat ihmisten suihin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Muut Kumppani-lehden linkit