Ekologisinta maailmanmatkailua

Arkkitehtiylioppilas Hilla Rudanko vie ympäristöystävällisen matkailun uudelle tasolle.

”Ekologisuus on nykypäivänä trendi”, toteaa Hilla Rudanko. ”Samaan aikaan etenkin nuorilla on semmoinen maailmanmatkaaja-ihanne, että halutaan olla vapaita ja nähdä erilaisia paikkoja.”

Tästä ristiriidasta kolmannen vuoden arkkitehtiylioppilas Rudanko jalosti idean, joka palkittiin viime joulukuussa Teknillisen korkeakoulun ideakilpailun parhaana. Työn nimi on Travelling without moving, matkustaminen ilman liikkumista.

”Tarkoituksena on mahdollistaa matkailu virtuaalisesti niin, että

matkailija saisi matkan hyödyt ja kokemukset liikkumatta mihinkään”, Rudanko selvittää.

Mistään elokuvasta tai tietokonepelistä ei kuitenkaan ole kyse, sillä mukaan pitää saada mahdollisimman monipuolisia aistikokemuksia, kolmiulotteisuutta ja ennen muuta mahdollisuus vuorovaikutukseen.

”Käytännössä tämä voisi toteutua esimerkiksi videokameroin varustettujen isojen screenien avulla, joiden välityksellä voisi kommunikoida toisen screenin luona oleville ihmisille”, Rudanko visioi.

”Tekniikan kehittyessä ideaa voisi vielä viedä eteenpäin niin, että matkustaja ilmentyisi kohteessa esimerkiksi projisoituna hahmona, jolla olisi kädet ja kasvot ja joka pystyisi jopa liikkumaan.”

Käytännön sovellusten suunnittelu vaatii monenlaista osaamista. TKK:lla käynnistyikin viime kuussa monivuotinen opiskelijaprojekti, jossa eri alojen teekkarit yhdessä kehittelevät ideakilpailun parhaita ehdotuksia eteenpäin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!