Paluupostilainen

Tavallinen arki ei näytä kaikkialla samalta.

 

LARISSA BRUUN

sankari.jpg

 

Andres Sica Velasquez

Guatemala vastaanottaa viikoittain kansalaisiaan paluupostina Yhdysvalloista. Tänään on Andrés Sica Velásquezin vuoro. Laittomia siirtolaisia erityislähetyksenä kuljettava kone on useita tunteja myöhässä.

Ilmavoimien kentällä konetta odottavat perinteisesti maahanmuuttoviranomaiset, parin muun ministeriön edustajat, kourallinen poliiseja ja sotilaita sekä ryhmä toimittajia. Koneen kyljessä lukee ”Funjet vacations”. Teksti on kuin halpa vitsi – laittomien siirtolaisten vierailu Yhdysvaltoihin muka hauska loma?

Sica Velásquez on lentänyt Teksasista yhdessä 108 palaajan kanssa. Vuosikausia Yhdysvalloissa asuneella porukalla on yhteensä alle 20 kassillista matkatavaraa. Monet aloittavat vanhassa kotimaassaan tyhjästä.

Vuonna 2006 lentolippu kotiin annettiin 18 305 laittomalle siirtolaiselle. Määrä kasvoi viime vuonna. YK:n arvioiden mukaan Yhdysvalloissa asuu noin 200 000 laitonta guatemalalaissiirtolaista.

Kolmasosan elämästään Mississipissä asunut, 27-vuotias Sica Velásquez on huolissaan Dilia Lópezista ja vuoden ikäisestä Christian Maximiliano Sica Lópezista. ”Vaimoni jäi Yhdysvaltoihin poikamme kanssa. Nyt olen vain surullinen perheeni kohtalosta. En halua takaisin, sain tarpeekseni, mutta minun on ehkä kuitenkin mentävä hakemaan perheeni.”

Sica Velásquez on tehnyt yhdeksän vuoden ajan töitä Nissanin ja Toyotan autotehtailla ja rakennustyömailla. ”Yhdysvalloissa meitä halveksitaan ja pidetään rikollisina, vaikka lähdemme vain köyhyyttä pakoon ja teemme vähintään yhtä paljon töitä kuin kuka tahansa muu. Ilman maahanmuuttajia huonopalkkaisia hommia ei tekisi kukaan.”

Sica Velásquez kertoo olleensa Yhdysvalloissa tarpeeksi kauan saadakseen oleskeluluvan. ”Minulla ei ollut varaa hakuprosessiin ja oikeusapuun ja siksi sain kolmen vankilakuukauden jälkeen häädön ja läksiäisiksi lentolipun takaisin Guatemalaan.”

Kentällä maahanmuuttovirkailija toivottaa 108 miestä ja yhden naisen tervetulleiksi takaisin kotiin. ”Täällä olette omalla maallanne, täällä teitä on kaivattu!”

Ryhmä ratkeaa nauramaan ja taputtaa äänekkäästi. Jokainen saa tervetuliaislahjana ruokapaketin ja kolmen minuutin puhelun. Sica Velásquezin mukaan viranomaisten jakama eväspaketti on parasta ruokaa moneen kuukauteen.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!