Kolumbialaiset kääntyvät protestanteiksi

Kolumbiassa 90-luvulla säädetty uskonnonvapauslaki on koitunut vanhoillisen katolilaisen kirkon kohtaloksi.

IPS — Kolumbia. Etelä-Amerikan vanhoillisimpiin kuuluva Kolumbian katolinen kirkko menettää jäseniä kiihtyvää tahtia. Kolumbian 43 miljoonasta asukkaasta 5 miljoonaa tilastoitiin viime vuonna protestanteiksi, mikä kutisti katolilaisten osuuden 82 prosenttiin väestöstä. Vuonna 1950 Kolumbiassa oli vain noin 70 000 protestanttia.

”Sisällissodan tai taloudellisten vaikeuksien aiheuttamina kriisiaikoina ihmiset etsivät jostakin yliluonnollisesta turvallisuudentunnetta, jota uskonto tarjoaa”, sosiologi Ana Mercedes Pereira sanoo.

Kolumbian katolisen kirkon linjan arvostelijoihin kuuluva jesuiittapappi Efraín Aldana jatkaa, että turvaa haetaan ihmisläheisestä, ei autoritaarisesta, kirkosta.

Hänen mielestään katolinen kirkko on vieraantunut nykypäivästä. ”Selibaatti, pöyhkeily, jäykkyys ja joidenkin pappien etääntyminen tavallisista ihmisistä on luotaantyöntävää”, Aldana sanoo.

Kolumbia ajautui 1960-luvulla sisällissotaan, joka jatkuu yhä. Vasemmistoväritteisestä vapautuksen teologiasta kiinnostuivat Pereiran mukaan harvat, joskin yksilöinä voimakkaat papit. Piispoihin aate ei tarttunut.

Vuonna 1991 uudistettu perustuslaki toi uskonnonvapauden, ja protestanttisten kirkkokuntien jäsenmäärä nousi muutamassa vuodessa pariin miljoonaan.

1990-luvun puolivälin talouslama ajoi Pereiran mukaan köyhtynyttä keskiluokkaa uusiin kirkkoihin, joissa saarnattiin ”vaurauden teologiaa”.

Opin mukaan kirkkoa anteliaasti tukeva uskovainen rikastuu moninkertaisesti. Toiveena on usein, että jäsenet antavat vähintään kymmenyksen omaisuudestaan kirkon haltuun.

Kolumbiassa suosiotaan ovat kasvattaneet muun muassa presbyteerit, baptistit, mennoniitat ja helluntailaiset sekä uushelluntailaiset. Seurakuntia johtavilla keskiluokkaisilla pastoreilla on Pereiran mukaan yleensä kytkentöjä Yhdysvaltoihin.

Kolumbian pääkaupungin Bogotán uushelluntailaiseen eli karismaattiseen seurakuntaan kuuluu noin 90 000 jäsentä, ja se vetoaa varsinkin nuoriin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 05/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!