Irakin lapset sairastuvat uraanisäteilystä

Lasten syövät ovat moninkertaistuneet Irakissa muutaman kymmenen vuoden aikana. Syyksi epäillään Du-ammuksien jälkeensä jättämää radioaktiivista pölyä.

Irak. Köyhdytetystä uraanista tehtyjen DU-ammuksien jälkeensä jättämä radioaktiivinen pöly on osaltaan moninkertaistanut lasten sairaustilastoja Etelä-Irakissa, uskoo basralaisen Sadirin sairaalan johtava syöpälääkäri Jawad Al-Ali.

Köyhdytetty uraani on sekä kemiallisesti myrkyllinen että radioaktiivisesti säteilevä raskasmetalli. DU-ammukset kuuluvat Yhdysvaltain ja Britannian asevoimien vakioarsenaaliin edullisuutensa, syttymisherkkyytensä ja erinomaisen panssarinläpäisykykynsä takia. Kun ammus iskeytyy tankkiin, leviää ympäristöön aerosolimaista, radioaktiivista pölyä.

Basran kaupungin valloittaneen britannian armeijan Challenger

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!