Pakko olla rohkea ja neuvokas

Kuuntele minua! Nuorten naisten elämää monien kulttuurien Suomessa. (Toim. Lina Laurent)
Tyttöjen Talo 2005. ISBN 952-91-8380-1

Monikulttuurisuus ja maahanmuuttajat nousivat Suomessa puheenaiheeksi vasta hiljattain, 1990-luvulla. Vieläkään etniset vähemmistöt eivät ole välttämättä saaneet mediassa itselleen tärkeitä asioita kuuluviin. ”Kuuntele minua!” pyrkii osaltaan korjaamaan tätä puutetta.

Kirjan perustan muodostavat kahdentoista tytön, yhden äidin ja yhden isän tarinat. Yksityisyytensä suojelemiseksi he esiintyvät peitenimillä. Lisäksi kirjassa elämästään tarinoivat tanssija Özen Erdinc ja toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hanna. Kertojien taustat poikkeavat toisistaan. He ovat lähtöisin eri maista ja kulttuureista, ja perheet ovat tulleet Suomeen erilaisista syistä.

Tytöt kertovat itselleen tärkeistä asioista, kuten lapsuudesta, koulusta, perheestä, pojista ja pukeutumisesta. Raskasta luettavaa ovat erityisesti yksinäisyyden, väkivallan ja ulkopuolisuuden tunteen kuvaukset.

Monien tyttöjen tarinoita värittävät ristiriidat, jotka useimmiten liittyvät kahdessa kulttuurissa elämiseen. Vanhemmat ehkä yrittävät pitää kiinni oman kulttuurinsa ihanteista ja vaalia kotimaansa perinteitä, mutta tytöt itse haluaisivat elää myös suomalaisittain. Monet heistä kuitenkin arvostavat sekä ymmärtävät vanhempiaan ja yrittävät auttaa heitä sopeutumisessa muun muassa suomenkielentaitonsa avulla.

Tyttöjen kertomuksista välittyvän voiman ja päättäväisyyden määrää voi vain ihailla. Toisaalta se on myös riipaisevaa, sillä joistakin tarinoista käy selväksi, että maahanmuuttajalapsella ei ole vaihtoehtoja. Uudessa maassa ja vieraassa kulttuurissa on ollut pakko olla rohkea ja neuvokas.

Elämäkerrallisen puolen lisäksi kirja sisältää ajatuksia sellaisilta aikuisilta, jotka työssään kohtaavat maahanmuuttajataustaisia nuoria naisia. Asiantuntijat kertovat muun muassa tyttöjen ympärileikkauksesta sekä turvakotien toiminnasta.

Vaikka asiantuntijoiden kommentit ja varsinkin loppuosan ihmisoikeustietoisku ovat tärkeitä, kirjan parasta antia ovat silti tyttöjen omat ajatukset ja mielipiteet. Jokainen tarina koskettaa ja puhuttelee lukijaa omalla erityisellä tavallaan.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2006

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!