Islamin arki

Marko Juntunen: Islamin arki. Maailma marokkolaisin silmin.

Islamilaisuus puhuttaa, on jatkuvasti esillä iltapäivälehtien lööpeissä, päivälehtien palstoilla ja tv-ruuduissa, mutta valitettavasti vain niin usein kielteisessä sävyssä. Islamilaisuudesta on tehty miltei kirosana.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei hyvääkin. Islamilaisuuden esilläolo on synnyttänyt myös joitakin todella erinomaisia teoksia, jotka tutustuttavat lukijansa toisenlaiseen islamiin. Viime vuoden parhaita maassamme julkaistuja tietokirjoja oli mielestäni Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin käsikirja (Otava 2004).

Toinen mainio johdatus islamilaisuuteen on nyt julkaistu Marko Juntusen teos Islamin arki. Se tuo esiin toisenlaisen kuvan islamilaisuudesta. Se ”ei kerro terrorismista, vaan elämästä aaltopeltikortteleissa, ilmapiirissä, jonka sanotaan tuottavan muslimi-terroristeja” ja kuten Juntunen edelleen jatkaa: ”Kaikkien eurooppalaisten on syytä tutustua tähän todellisuuteen, siinä kasvaviin nuoriin, heidän menneisyyteensä, maailmankatsomukseensa ja mielipiteisiinsä”.

Islamin arki on keskustelukirja, joka perustuu Juntusen ja marokkolaisen ’Abd al ’Alin vuosina 1998 – 2004 käymiin keskusteluihin. Kirjasta välittyy lukijalle ihminen – väliin hämmentynyt, väliin hyvinkin tiedostava. Tuntuu kuin viime vuosien terrorismin pelossa meiltä olisi unohtunut jotain oleellista, ”tavallinen” ihminen, joka elää jokapäiväistä elämäänsä islamilaisessa kulttuurissa. Ja samalla olemme laittaneet yhtäläisyysmerkit terrorismin ja islamilaisuuden välille.

Juntusen kirja on todella maanläheinen ja samalla lämminhenkinen kuvaus islamilaisuudesta – tietysti vain yksi näkökulma, mutta sellaisena hyvin tärkeä. Islamilainen kulttuuri on yhä vieras, tuntematon ja siksi jotenkin pelottava.

Islamin arki on karuudessaan kaunis kirja.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!