Näkökulmat

Liian hyvä kampanja?

Nimi

Muutamat Kumppanin lukijat ovat jo ehtineet osallistua Poseraa parempi maailma -kampanjaan.

Kampanjan tarkoituksena on lähettää kansanedustajille kuvan kera viesti, jossa vaaditaan eduskuntaa voimakkaampiin toimiin köyhyyden poistamiseksi. Toukokuussa 40 järjestön voimalla ja väellä julkistettu kampanja nousi heti siivilleen: kesän festarisesongin alkuun mennessä kuvia oli kerätty yli 3 000.

Toukokuussa kuvia näppäiltiin viidentoista paikkakunnan Mahdollisuuksien toreilla Maarianhaminasta Rovaniemelle. Rovaniemellä poseerattiin tumput käsissä, keskikesän kansanjuhlilla bikineissä.

Kuvien keräämisessä ahkeroivat muun muuassa Youth Against Drugs, joka kiersi suomalaisia rockfestareita kertomassa huumekasvien kasvatuksen vaikutuksista köyhissä maissa. Ne eukonkanto- ja saappaanheittokisat, joihin YAD:n nuoret eivät ole ehtineet, kuittasi YK-liitto Linja 2015 -bussillaan. Hieno homma! Tulokset voi kuka tahansa käydä tarkistamassa osoitteessa www.poseeraaparempimaailma.fi.

Mutta karkasiko mopo alta?

Kampanjasta innostuivat myös poliittiset nuorisojärjestöt, joilla Kepan jäseninä on siihen kaikki oikeus. Mutta kun nuorisojärjestöt ryhtyivät kuvaamaan emopuolueidensa eduskuntaryhmiä, nousi kampanjaväellä hiki otsalle. Huipentuma tuli juuri ennen juhannusta, kun demarinuoret ilmoittivat kuvanneensa valtiovarainministerin.

Kansalainen Kalliomäki lähettämässä köyhyyden vastaista viestiä ministeri Kalliomäelle? Hmmm… Mättääkö tässä nyt joku?

Kuinka vaikuttava voi olla poliittisiin muutoksiin tähtäävä kampanja, jos poliitikotkin siitä tykkäävät? Parantuuko maailma porkkanalla vai kepillä?

Kaikkien poliittisten kampanjoiden perimmäinen ydinpelote on: putoatte eduskunnasta, jos ette tee niin kuin me (=äänestäjät) haluamme. Tähän verrattuna poseerauskampanjan porkkana kuulostaa hiukan laihalta: kaiva jostain noin 500 miljoonaa euroa lisää kehitysapuun, niin saat naamasi meidän nettigalleriaan.

Kaltaistastani kärttyistä keski-ikäistä moinen positiivisuus äklöttää. Paranna maailma tai itket ja parannat, on mielestäni huomattavasti tarttuvampi säe.

No, katsotaan. Kansalaisten kuvista koottu näyttely avataan eduskunnassa syyskuun alussa. Viikkoa myöhemmin alkaa New Yorkissa YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokous, jossa tarkastellaan, kuinka sujuu YK-maiden yhteinen projekti köyhyyden puolittamiseksi. Tuossa kokouksessa rikkailla mailla on jälleen mahdollisuus antaa katteettomia lupauksia, joiden unohtamisesta järjestöt sitten voivat räkyttää. Tällä kertaa sanan ja kuvan on parempi pitää, on järjestöjen viesti lentolippuja varaavalle viralliselle Suomelle.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!