Gambia: mangojen ja krokotiilien maa

Pirjo Latomäki-Jagne ja Pirjo Vallius: Gambia: Mangojen ja krokotiilien maa.

Suomi-Gambia-akselille virittäytyneen Kulttuuriyhdistys Gepardi ry:n toiminta-ajatuksena on kansainvälisyyskasvatus ja suvaitsevuuden lisääminen taiteen ja kulttuurin keinoin. Gepardilaiset ovat vetäneet vuodesta 1999 lähtien taidekasvatus- ja kulttuurivaihtohankkeita suomalaisten ja gambialaisten lasten parissa.

Kolmen gambialaisen koulun oppilaita työskenteli gepardilaisten järjestämissä taidetyöpajoissa valokuvaamalla ja maalaamalla omaa ympäristöään sekä heille tärkeitä asioita teemana minä ja lähiympäristö.

Tekstiilitaiteilija Pirjo Latomäki-Jagne ja taidekasvattaja Pirjo Vallius kokosivat gambialaislasten kanssa tehdystä yhteistyöstä suomalaisille lapsille kohdistetun tietokirjasen Gambia – Mangojen ja krokotiilien maa. Tekstiä on juuri sopivasti, niin että pikkuihminenkin jaksaa keskittyä.

Kirjan kuvituksena on käytetty Latomäki-Jagnen ja Valliuksen sekä lasten ottamia valokuvia ja maalauksia. Kuvat ovat värikkäitä ja taitto kauniisti toteutettu.

Pikku maalareista on kerrottu nimi ja ikä, samoin kuin kuvausryhmäläisistäkin, mutta epäselväksi jää, mitkä kirjan kuvista ovat lasten ottamia. Olisivatko lapset voineet osallistua myös kirjan taittoon? Ehkä gambialaisten lasten käsissä kirjasesta olisikin tullut värikkäämpi ja hauskempi.

Gambia-kirja sopii hyvin suomalaisten lasten kansainvälisyyskasvatusmateriaaliksi, mutta siitä olisi voinut tehdä saman tien kaksikielisen, jolloin myös gambialaiset kirjan tekijät olisivat päässeet iloitsemaan työstään. Mahdollisuus nähdä omia maalauksia, valokuvia ja kertomuksia painettuna olisi merkinnyt lapsille ainutlaatuista kokemusta ja kirjaa olisi ylpeänä esitelty sukulaisille ja tuttaville.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2005