Näkökulmat

Kurjuuden markkinat

 

 
Kuva: . (Kuvaaja: Pekka Rahkonen)

 

Ihmissalakuljetus, laittomien aseiden myynti ja huumekauppa ovat kolme ehdottomasti tuottoisinta laittoman liiketoiminnan muotoa. Niitä kaikkia pyörittää järjestäytynyt rikollisuus. Ihmiskauppa on tällä hetkellä nopeimmin kasvava kansainvälisen rikollisuuden laji. Siinä voitot ovat miljardeja euroja. Rangaistukset ovat melko pieniä ja kiinnijäämisen riski olematon. Ihmissalakuljetuksesta ja ihmiskaupasta arviolta 70 prosenttia liittyy seksiin.

Tällaista kauppaa on esimerkiksi se, kun romanialainen isä myy poikaansa 40 eurolla pedofiilien seksikumppaniksi tai kun Moldoviasta myydään naisia Saksaan strippibaareihin. Tai kun venäläisen prostituoidun passi on parittajan hallussa ja hän päättää, koska nainen on tienannut Suomessa tarpeeksi. Ihmiskauppa on YK:n määritelmän mukaan ihmisen hyväksikäyttöä keinoilla, joita ovat vähintään sieppaus, voimankäyttö, petos, pakottaminen tai kaupallinen hyötyminen toisesta ihmisestä valta-asemaa väärinkäyttäen.

Kun puhutaan ihmiskaupasta ja kaupallisesta seksistä, prostituution ymmärtäjiä on hämmästyttävissä määrin. Milloin ollaan huolissaan prostituoidun oikeudesta toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan, milloin heidän oikeuksistaan valita vapaasti ammattinsa tai hankkia vähän lisätuloja.

Kun köyhyydessä taituroiva kuubalainen nainen ryhtyy seksiin rikkaan turistin kanssa, kyse ei presidentti Fidel Castron mukaan ole prostituutiosta vaan siitä, että kuubattaret suorastaan väräjävät intohimosta. Kehitysmaassa 50 dollarilla seksikumppanin yöksi ostava suomalaismies taas sinisin silmin selittää auttaneensa tilapäisissä rahavaikeuksissa olevaa opiskelijatyttöä.

Seksiin liittyvää ihmiskauppaa ylläpitää tehokkaasti kysynnän lisäksi köyhyys. Köyhyyden puolittaminen vaikeuttaisi kauppamiesten toimintaa ja tekisi bisneksestä vähemmän houkuttelevaa. Köyhyyden radikaali vähentäminen estäisi myös joka toisen aseellisen selkkauksen synnyn. Sen myötä sota-alueilla naisia saalistavien kauppamiesten osto- ja myyntimarkkinatkin puolittuisivat.

Köyhyyden puolittamiseksi pitää vaatia rikkaita maita nostamaan kehitysapuaan. Kysyntää taas voi vähentää sillä, ettei käytä kaupallisia seksipalveluita. Ja sillä, että sanoo seksiä ostavalle kaverilleen, ettei huorissa käynti ole oikein.

Antoisia lukuhetkiä.

P.S. Monet tilaajistamme ovat jo kaipailleet laskua ja lupaamaamme tilaajaetua. Tilaajien määrä ylitti kaikki odotuksemme, ja niinpä laskutus on toiminut hitaasti. Pyrimme saamaan laskut ja tilaajaedut lukijoillemme pian.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!