Suomessa isä leikkaa napanuoran

Suomessa raskautta valvotaan noin kymmenennestä raskausviikosta lähtien. Lähes kaikki odottavat äidit käyvät neuvolassa tarkistuksissa säännöllisin väliajoin. Neuvolassa myös opastetaan naista tunnistamaan, koska synnytys alkaa ja on aika lähteä sairaalaan.

”Syntymä on äärimmäisen luonnollinen tapahtuma. Jos äiti on terve, synnytykseen ei juurikaan tarvitse puuttua. Sairaalan henkilökunta on paikalla turvaamassa äidin ja syntyvän lapsen hyvinvoinnin synnytyksen aikana. Tavoitteenamme on taata myönteinen synnytyskokemus koko perheelle”, kertoo 30 vuotta Naistenklinikalla työskennellyt synnytysosaston osastonhoitaja Tuula Halonen.

”Nykyaikana ihmiset asettavat joskus liikaa paineita synnytykselle. Siihen projisoidaan paljon odotuksia ja unohdetaan, että synnytyksen jälkeen lasta on vielä aikaa kasvattaa noin 20 vuotta”, Halonen naurahtaa.

Synnytykseenkin kuuluvat trendit. Halonen kertoo, että tällä hetkellä epiduraalipuudutuksen käyttö on kasvussa. 1970-luvulla suurin osa naisista synnytti makuultaan. Nykyään synnytetään useinmiten puoli-istuvassa asennossa.

”Meillä on myös synnytysjakkaroita, ja niitä aina välillä pyydetään. Vaikuttaa siltä, että yhä useampi nainen haluaa synnyttää kyljellään ja osa synnyttää jopa kontillaan”, Halonen kertoo.

Suomessa synnytyksen seurantaan on käytettävissä huippumodernia teknologiaa.

”Teknologia on kuitenkin vain apuvälineenä, mikäli sitä tarvitaan. Tämä ei ole liukuhihnatyötä ja itse hoito tapahtuu kätilön ja synnyttäjän välillä”, Halonen muistuttaa.

Naistenklinikalla isä on mukana yli 90 prosentissa synnytyksissä.

”Synnytyksen jälkeen annamme isälle sakset ja hän saa katkaista napanuoran”, Halonen hymyilee.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!