Esineen tarina – Every object tells a story

Ulla Leino & Pekka Turunen: Esineen tarina – Every object tells a story Like Kustannus 2004. ISBN 952-471-479-5.

”Jokainen pelastaa jotakin palavasta kodista, jos vain voi. Jos sisällä ei ole ihmisiä tai eläimiä, on aina olemassa rakas esine tai paremminkin rakkain esine, joka on riskin arvoinen. Sellainen aarre, jonka arvoa ei voi rahalla mitata.” Näin kirjoittaa iranilainen maahanmuuttaja Alexis Kouros Esineen tarina -kirjan saatteessa.

Salon taidemuseo ja puolensataa paikallista maahanmuuttajaa toteuttivat yhteistyönä vuoden mittaisen taideprojektin, jossa maahanmuuttajat kertovat heille merkityksellisten esineiden kautta palan omaa tarinaansa, jotkut vilauttaen traumaattistenkin tapahtumien leimaamaa menneisyyttä.

Pekka Turunenvalokuvasi tarinankertojat pääosin arkisissa ympäristöissä. Mukana on myös taidehankkeeseen osallistuneiden itse ottamia kuvia. Henkilöpotreteista ja esineistä koottiin Saavutettavuus-näyttely. Näyttelyä ei voitu järjestää kiertonäyttelyksi esineiden henkilökohtaisuuden vuoksi, mutta kekseliäs hankeideahan on sovellettavissa kaikkialla, missä monikulttuurisuus saa sijaa.

Ulla Leinoja Pekka Turunen toimittivat näyttelymateriaalista kirjan, Esineen tarina / Every Object Tells a Story, jossa kuvin ja pienin tarinoin kerrotaan eri puolilta maailmaa, mitä erilaisimmista syistä Suomeen muuttaneiden elämästä. Tarinat vaihtelevat nykyhetkeä dokumentoivista otoksista pieniin maagisiin sukukronikoihin.

Turunen kiteyttää Esineen tarinan sanoman: ”Ihminen on kaikkialla sama”. Kuvissa sekoittuu paikallinen ja eksoottinen. Kirjassa on myös joitakin sanattomia tarinoita, jotka haastavat katsojaa pohtimaan tapahtumia kuvien takana.

Salon seudun yli tuhat maahanmuuttajaa edustavat 62:ta eri kansallisuutta. Puolet on saapunut Venäjältä, mikä näkyy myös Esineen tarinan henkilö- ja esinekavalkadissa itäisenä säväyksenä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2005