Eroottisia myyttejä ja legendoja

Shahrukh Husain: Eroottisia myyttejä ja legendoja. Karisto 2004. ISBN 951-23-4489-0.

Pakistanilaissyntyinen Shahrukh Husain kirjoittaa tarinakokoelmassaan uudestaan eri kulttuureista peräisin olevia eroottisia kertomuksia. Jotkut tarinat ovat suoraan peräisin muiden kirjailijoiden kynistä.

Lyhimmät tarinat ovat vain sivun mittaisia myyttejä, kuten pieni intiaanikertomus siitä, kuinka tupakka syntyi miehen ja naisen yhdynnästä. Mukana on myös pari veijaritarinaa muinaisesta Kiinasta, kuten Kevätpalatsi, jossa mies saa siveellisen vaimonsa himot heräämään kuvitetun eroottisen opaskirjan avulla. Monet tarinat kuvailevat muinaisten jumaluuksien ja myyttisten sankareiden eroottisia kokemuksia.

Useimmat tarinat Husain on muokannut eri kansatieteellisten lähteiden ja vanhan kirjallisuuden pohjalta. Valitettavasti tuntuu siltä, että muokkaustyön kuluessa tarinoihin on päässyt pujahtamaan modernin länsimaisen erotiikan kliseitä. Turhan usein muinaisten jumalten lemmiskelyä kuvaillaan viihdekirjallisuudesta tutuilla sanankäänteillä: ”Amon tunsi nänniensä ensin käpristyvän, sitten jäykistyvän ja nousevan pystyyn. Ahmose huokaisi syvään ja kävi kimppuun kuin nälkäinen lapsi nuollen, imien, kunnes Amonin jokainen huokonen sykki elävänä ja vastaanottavaisena.”

Sinänsä monet kirjan vanhoista myyteistä kuvaavat rakkauden alitajuisia kiellettyjä muotoja. Uhraus-tarinassa kerrotaan Mithraksesta, joka on samanaikaisesti äitinsä poika ja rakastaja, auringon ja sadon symboli, jonka on kuoltava, jotta luonnon kiertokulku jatkuisi. Valinnoissa saattaa näkyä kirjailijan psykoterapeuttitausta.

Jos jotain, Eroottisia myyttejä ja legendoja todistaa sen, että seksi on kaikkina aikoina ja kaikkialla ollut valtava, ihmisiä liikuttava voima. Eri kulttuureissa erotiikka on hakenut ehkä hieman erilaisia muotoja, mutta sen perusteet ovat kaikkialla samoja ja tunnistettavia. Seksi sitoo ihmiset yhdeksi lajiksi.

Puutteistaan huolimatta kirjan tarinoita voisi lukea vaikka iltasaduiksi rakastetulleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!