Tobinin vero kerää kannatusta

Belgia toivoo Suomelta tukea Tobinin veron ajamisessa EU:n tasolla. Sosialistipuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Dirk van der Meulen kertoi helmikuun alussa Kepalle odottavansa Suomen hallitukselta näkyvää tukea Belgian suunnitelmille aloittaa Tobinin veron selvittely Belgian EU-puheenjohtajuuskaudella.

Suomessa valtiovarainministeriö teetti syksyllä 2000 selvityksen finanssimarkkinoiden vakautta lisäävistä toimista. Selvityksen johtopäätös oli, että Tobinin veroa ei tarvita ja että rahoitusmarkkinoiden sääntely on yleisestikin tarpeetonta. Kepa julkaisi 29.1. Heikki Patomäen laatiman Tobinin veroa koskevan vastaselvityksen, joka osoittaa ministeriön tilaaman selvityksen yksipuoliseksi ja asenteelliseksi.

Kepan kanta sai tukea mm. toiselta valtiovarainministeriltä Suvi-Anne Siimekseltä. Siimeksen mielestä ministeriön selvitys ei täytä hallitusohjelman vaatimusta finanssimarkkinoiden vakautta lisäävien toimien tutkimisesta. Siimes sanoi myös, että Suomi voisi ajaa Tobinin veron toteuttamista kansainvälisillä foorumeilla.

Valtioneuvosto käsitteli Tobinin veroa iltakoulussaan 7.2. ja päätti jatkaa asian seuraamista. Lue Mika Railon Kepan Uutiskirjeeseen kirjoittama juttu:
Hallitus jätti oven raolleen Tobinin verolle

Lue Patomäen vastaselvitys valtiovarainministeriön teettämälle selvitykselle Tobinin verosta:
Vapaus verottaa (html)
Vapaus verottaa (pdf)

Kepan kehityspoliittinen tietolehtinen Tobinin verosta:
Tobinin vero valuuttatransaktioille (html)

Kepa on käynnistänyt Tobinin veroa käsittelevän keskustelufoorumin. Osallistu keskusteluun Kepan Tobinin vero -sivustossa.

Muita Kumppanin artikkeleja:
1/01: Attac marssii Suomeen
6/98: Tobinin vero iskee spekulaatiotalouteen

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!