Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeuskiertue kiersi Suomen suvessa

Onnenpyörällä eloa ihmisoikeuksiin

Iloisen värinen 12-sektorinen onnenpyörä saa vauhtia, kun Jubilee 2000 -ilmapalloa pitelevä pikkupoika uskaltautuu yleisön seasta sitä pyöräyttämään. Nuoli pysähtyy huutomerkin kohdalle.

”No more Shell!” huudot kaikuvat pystyyn ponkaisseiden Shelliä vastustavien kansainvälisten mielenosoittajien tukena. Yhtäkkiä siannaamaiset pampunheiluttajat ryntäävät paikalle ja hajottavat mielenosoituksen.

— Sananvapauttaan harjoittaa myös tämä remmi tässä, joka teille ihmisoikeuksista on elämöimässä. Se Suomessa kyllä hyvin onnistuu, vaikka vastaan vielä haraa maa moni muu, Satu Niskasen runo valaisee katuteatterin näytelmällistä kohtausta YK:n ihmisoikeuksien julistukseen kuuluvasta mielipiteen- ja ilmaisun vapaudesta.

YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi, yhdentoista kansalaisjärjestön yhteistyönä syntyneen ihmioikeuskiertueen onnenpyörä pyöri ahkerasti Itä-Suomen suvitapahtumissa alkaen Imatran Big Band -festivaaleilta ja päätyen Rääkkylän Kihauksen kautta Helsinkiin.

— Kerromme myönteisellä tavalla YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta. Samalla herättelemme ihmisiä pohtimaan, miten he voisivat olla mukana edistämässä ihmisoikeuksien toteutumista niin Suomessa kuin muualla maailmassa, kansalaisjärjestöjen edustaja Leila Oksa valottaa kiertueen taustaa.

Jokainen esitys erilainen

Ihmisoikeuskiertue oli samalla myös Kansainvälinen vapaaehtoistyö -järjestön työleiri. Matkaan lähti nuoria teatterinharrastajia Ranskasta, Kanadasta, Englannista, Virosta ja Keniasta. Mukana kiertueella oli myös nigerialainen Komene Famaa, Ogonien eloonjäämisliikkeestä MOSOP:sta.

Ihmisoikeuskiertueen onnenpyöräesitykset pysäyttivät satoja ohikulkijoita Itä-Suomen toreilla ja turuilla.

— Näytelmälliset kohtaukset syntyivät ryhmätyönä, improvisoinnin, yrityksen ja erehdyksen kautta. Ne työstettiin YK:n ihmisoikeuksien julistuksen sekä tosielämän tapausten pohjalta. Koska yleisö on osa esitystä, kohtaukset eivät ole koskaan aivan samanlaisia, draamapedagogi Ulla Tarvainen kertoo esityksen taustasta.

Esitysten yleisömäärät vaihtelivatkin niin paikkakunnan, esiintymispaikan kuin ilmojen mukaan. Kiertuelaiset kuitenkin vakuuttavat, että pienikin yleisö on riittävä ja innostava. Pieni on kaunista muussakin mielessä:

— Emme suunnittele suuria vaan toteutamme pieniä näytelmiä innokkaalla joukolla, Ulla Tarvainen kiteyttää.

Kysymyksiä herättämässä — Esitykset pysäyttävät ohikulkijat ja houkuttelevat heitä telttaan saamaan lisätietoa ihmisoikeuksista, englantilainen Pamela Cottingham kertoo esityksistä.

Monet pistäytyivätkin kiertueen teltassa tutustumassa ihmisoikeusjulistuksesta, Nigerian tilanteesta tai Brasilian maattomista kertovaan näyttelyihin. Teltassa oli myös yllinkyllin muuta ihmisoikeuksiin liittyvää materiaalia sekä lukuisia allekirjoitettavia vetoomuksia. Jubilee 2000 -ilmapallot näkyivät jo monen kaupungin katukuvassa.

-Esityksillä haluamme enemmänkin herättää kysymyksiä kuin antaa vastauksia, ranskalainen Aurelia Goulmy painottaa.

Esitykset kirvoittivatkin monenlaisia mielipiteitä.

— Minulla on Shellin luottokortti ja hyvin se on toiminut, kommentoi äkäisenoloinen mies sananvapausesitystä Kuopion torilla.

— Mukavaa, kun tulitte tännekin, näin kauas, totesi puolestaan eräs nainen Imatralla katsottuaan esityksen useaan kertaan, kyseltyään ja kerättyään ihmisoikeuteltasta kassillisen materiaalia.

Siru Maunuksela-Aura

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!