Ympäristöraamattu joka kotiin

Olen erään ystäväni kanssa miettinyt, mikä olisi se yksi kirja, joka kaikkien suomalaisten tulisi lukea. Varsin hyvä vastaus saattaisi olla Worldwatch- instituutin vuosittainen Maailman tila -raportti. Miksi näin? Maailman tila -raportit eivät ole mitään täydellisiä kirjoja.

Teksti on paikoin kömpelöä, ja samat asiat toistuvat raportin sisällä. Suomalaista lukijaa saattaa häiritä tekstien painottuminen Yhdysvaltoihin, vaikka raportti lupaileekin mahtipontisella nimellään kertovansa koko maailman tilasta. Kirjan lopun viitteet paljastavat, etteivät instituutin tutkijat ole vaivautuneet perehtymään muihin kuin englanninkielisiin lähteisiin.

Tästä huolimatta Maailman tila on erittäin tasokas kirja. Sen tapa esittää lukijalle valtavasta aineistosta olennaisimmat kehityskulut on vertaansa vailla. Maailman tilan kehitystä hahmotetaan joka vuosi kymmenessä luvussa runsain esimerkein ja tilastoin.

Lukujen rakenne on hellyttävän perinteinen: ensin esitetään ongelma, sitten tarjotaan ratkaisumalleja ja lopussa motivoidaan lukija muutokseen. Tästä esimerkkinä ensimmäinen luvun suorastaan pateettinen lopetus: ”Ihmiskunta on syvällisen haasteen edessä. Meillä on tarvittavat tiedot, tekniikka ja tietämys siitä, mitä pitää tehdä. Kysymys kuuluu: Pystymmekö tekemään sen?”

Maailman tilassa on yksissä kansissa huomattava määrä mielenkiintoista tietoa ympäristön tilasta ja siihen liittyvistä yhteiskunnallisista seikoista. Erityisen arvokkaita ovat kirjan tarjoamat taulukot ja kuviot, joita saisi olla enemmänkin. Voisin tietysti kertoa myös tämänvuotisen raportin sisällöstä, joka käsittelee mm. ihmisoikeuksien ja ympäristön suhdetta, väestönkasvun ja maatalouden konfliktia, ilmastonmuutosta ja tartuntatautien leviämistä. Sen sijaan kehotan kaikkia, joilla aikaa vain suinkin löytyy, lukemaan itse tämän 200-sivuisen helmen.

Lester R. Brown et al.: Maailman tila 1996. Gaudeamus, Tampere 1996.

Oras Tynkkynen

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!