Naisena Nicaraguassa

Maaseutuyhteisö Nicaraguassa on työnjaosta tarkka: nainen hoitaa lapset ja kotipiirin, mies peltotyöt, lehmät ja hevoset. Vaimoaan mies varjelee mustasukkaisesti: kaupunkiin nainen ei mene koskaan ilman miestään. Mies tienaa ja kuluttaa: rahat saattavat huveta ryyppäämiseen. Ainut keino, jolla nainen pääsee rahaan käsiksi, on myydä tien poskessa kukkia tai kotijuustoa — silloinkaan hän ei tosin päätä rahojen käytöstä.

Pitkiä päiviä raatavassa naisessa näkyvät fyysisen rappion merkit. Hän on huonosti ravittu, jatkuvasti raskaana, hampaat lähtevät, iho sairastuu. 35-vuotiaalla naisella saattaa olla 12 lasta.

— Naiset ovat enemmistö väkiluvusta, enemmistö, joka ei ole tietoinen niistä oikeuksista, joita sillä on omaan ruumiiseensa ja terveyteensä. Synnytettyään 7–8 lasta naiset eivät uskalla käyttää sterilisaatiota, jos mies sen kieltää, Alba Robles sanoo.

Hän vetää Nicaraguassa Boacon alueen paikallisyhteisöjen kehityshanketta erikoisaloinaan aikuisten lukutaito-opetus ja työskentely naisryhmien kanssa. Projektissa eri elementit nivoutuvat toisiinsa: lukemaan opettaminen, terveyskasvatus, vesihuolto, maaperän suojelu, uudet viljelymenetelmät.

Nicaraguassa naiset vastaavat perheen ylläpidosta, lasten terveydestä ja koulunkäynnistä. Kun perheiden ja lasten asemaa halutaan parantaa, tehokkain kanava on vaikuttaa naisiin. Alban vetämissä lukutaitoryhmissä puolet on naisia. Jotkut naiset kuitenkin pelkäävät miestään niin paljon, etteivät uskalla tulla mukaan.

Moni on kertonut, että kotiin palattuaan mies on haukkunut hänet pataluhaksi ja kieltänyt menemästä ryhmään uudelleen. Silloin projekti järjestää suostuttelukokouksen.

— Olen osallistunut paljon tällaisiin kokouksiin, joissa epäluuloiset miehet vakuutetaan siitä, että vaimon lukutaito tai naisten oma tuotannollinen toiminta ei ole perheelle vaaraksi, Alba kertoo.

Naiset osallistuvat kaikkiin projektin osa-alueisiin. Lisäksi järjestetään keskusteluja naisten asemasta.

— Ensimmäisinä nousevat esiin taloudelliset ongelmat. Kun nainen tajuaa tarvitsevansa omaa rahaa, projekti alkaa etsiä keinoja tavoitteen toteuttamiseksi. Luottorahasto myöntää lainoja omatoimisille naisryhmille. Joillakin on oma kanala, toiset viljelevät kahvia tai papuja, osa valmistaa hattuja tai riippumattoja.

— Raha-asioiden jälkeen tulevat terveyskysymykset. Nicaraguassa ei ole gynekologista tarkastussysteemiä eikä ylipäänsä kulttuuria mennä lääkäriin. Aviomies ei usein salli mieslääkärin tutkia vaimoaan. Tästä syystä projektissa käytetään mieluusti naislääkäreitä opettamaan naisille ennaltaehkäisevän terveydenhuollon perusteita, Alba kertoo.

Perinteisen kulttuurin mukaan mies on ainoa, jonka kuuluu tuntea nainen kokonaan — paremmin kuin naisen itse!

— Naisia vaivaa itsensä tuntemisen pelko. On asioita, joita he eivät ole halunneet tietää, ja jotkut ovat kuolleet syöpään sen tähden. On tärkeää saada nainen tajuamaan, että hänen kuuluu tietää mitä hänen ruumiissaan tapahtuu: siinä ei ole tabuja eikä myyttejä, Alba sanoo.

Projektin alussa kyläläiset laitettiin itse miettimään yhteisönsä ongelmia. Samalla he pohdiskelivat tiettyjä peruskäsitteitä kuten ”mikä on nainen?”.

Vastaukset olivat yhdensuuntaisia: nainen on ”miehen tärkein apulainen” tai ”miehen seuralainen”.

— Tämä on projektin ideologinen aspekti: sen käsitteellistäminen, mitä on naisena oleminen ja miksi, mitkä ovat naisen oikeudet ja velvollisuudet perheessä. Arkipäivä käydään läpi tunti tunnilta. Nainen huomaa nousevansa neljältä, kun mies herää kuudelta. Nainen huomaa olevansa koko päivän niin töissään kiinni, ettei omalle ruokailulle tahdo jäädä aikaa.

— Tämän jälkeen naiset yleensä haluavat kutsua miehet keskustelemaan. Kun miehille sitten osoitetaan, miten naiset raatavat tunnista toiseen, he oppivat arvostamaan vaimojaan ja toivon mukaan myös osallistumaan kotitöihin helpottaakseen äidin työtaakkaa. Jos mies on väkivaltainen, nainen vaikenee siitä myös ryhmässä.

— Joskus ryhmissä nousee esiin ajatus, että paras tapa olisi lähteä lätkimään tai heittää äijä pellolle. Jos suhde rikkoutuu, nainen kärsii kuitenkin yleensä miestä enemmän, Alba sanoo.

Tiina Tikkanen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Alba Robles vieraili Suomessa joulun alla Kansainvälisen solidaarisuussäätiön 25-vuotisjuhlaseminaarissa. Hän kiersi myös kehitysmaakaupoissa esittelemässä nicaragualaista luomukahvia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!