• 3.9.2007

  Pieniä, suuria suruja

  Onko rikkaaseen länsimaahan syntyneellä oikeus ärsyyntyä pikkuasioista, kun samaan aikaan afrikkalainen kyläläinen murehtii kotinsa tuhoutumista? Heta Muurinen pohtii, missä määrin köyhän ja rikkaan pallonpuoliskon ongelmia voidaan suhteuttaa toisiinsa.

 • 3.9.2007

  Torimyyjä kiirehtii Guatemalan ylängöllä

  Guatemalan Antiguassa rikkaat täyttävät ostoskorinsa köyhien tuotteilla. Lähiseudulla työskentelevät lounastavat mielellään torin antimilla, mutta kiireisten myyjien oma lounas jää usein väliin. Mustat tortillat ovat erityisen herkullisia, ja tullaan torille nauttimaan oluttakin.

 • 3.9.2007

  Kangastuksia likinäköisille

  Kirjoittaja punnitsee kehitysavun ja kauppasopimusten välistä suhdetta. Kehitysapua antavan EU:n ehdottaessa vapaakauppasopimusta Afrikan johtajat ovat taipuvaisia suostumaan, sillä näin he ajattelevat varmistavansa avunsaannin myös jatkossa. Pitkällä tähtäimellä vapaakauppasopimukset saattavat kuitenkin merkitä maiden oman tuotannon romahtamista.

 • 3.9.2007

  Kiista punainen risti -tunnuksen käytöstä

  Yhdysvalloissa yritysjätti Johnson & Johnson haastoi Amerikan Punaisen ristin oikeuteen omana tavaramerkkinään pitämänsä punainen risti -tunnuksen käytöstä.

 • 3.9.2007

  Itsekästä peliä?

  Yhdysvaltojen toiminta Guatemalassa on ollut pitkälti itsekästä oman edun tavoittelua. Nyt se kuitenkin vaikuttaa aidosti kiinnostuneen Guatemalan ihmisoikeustilanteesta. Kirsi Cheas pohtii, onko Yhdysvalloilla yhä oma lehmä ojassa.

 • 3.9.2007

  Meksikon kadonneiden naisten arvoitus

  Ciudad Juarezin kaupungin läheltä on kymmenessä vuodessa löytynyt satoja naisten ruumiita. Tuhansia tyttöjä ja naisia on lisäksi kadonnut. Viranomaisia se ei kuitenkaan kiinnosta.

 • 3.9.2007

  Nicaraguassa koulutyttö kaipaa opettajaa

  Kaksikielisellä alueella asuva Lishanie saa opetusta sekä espanjaksi että kreoliksi. Mutta mitä tekevät ekaluokkalaiset, kun opettaja ei tulekaan aamulla kouluun? Lishanien äiti kokee, että vastuu oppimisesta jää liikaa vanhempien harteille.

 • 3.9.2007

  Mitä koulussa opitaan?

  Koulutuksen tarve tunnustetaan kaikkialla maailmassa: luku- ja kirjoitustaidon lisäksi kouluttamattomat jäävät paitsi monista yhteiskunnallisista taidoista. Koulutusmahdollisuuden tarjoutuminen yhä useammalle murentaa eliitin etuoikeutettua asemaa. Opetussuunnitelmat ovat usein kunnianhimoisia, mutta opettajat eivät aina suoriudu heille annetuista tehtävistä epäsuotuisten olosuhteiden vuoksi.

 • 3.9.2007

  Biopolttoaineet uuden vaurauden perustaksi

  Brasilian presidentti kertoo kotimaansa menestyvästä biopolttoaineiden tuotannosta. Samalla hän esittelee eteläisen pallonpuoliskon mahdollisuuksia ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Köyhät maat voivat kuitenkin hyötyä energiavallankumouksesta vain, mikäli rikkaat maat avaavat niille reilusti markkinansa.

 • 3.9.2007

  Levyarvostelut

  Ripatti on valinnut lukemattomien brasilialaisten kokoelmien joukosta albumin, joka ei yllätä muttei myöskään jätä kuulijaansa kylmäksi. Ugandalaisen uranuurtajan levyn ainoa huono puoli on sen lyhyt pituus. Maininnan saa myös afrokuubalainen julkaisu.