Nuubialaiset, unohdettu urbaani heimo

Nuubialaiset ovat Kenian ainoa perinteiltään urbaani heimo. Silti Kenian viranomaiset eivät tunnusta heimon olemassaoloa.

Nuubialaisiksi kutsutaan alun perin Kordofan alueella Nuba-vuorilla Sudanissa elänyttä ryhmää, joka muodostuu useista etnisistä ja kielellisistä ryhmistä.

Islaminuskoisia nuubialaisia pidetään Keniassa maan parhaina sotureina. Alunperin Sudanista kotoisin olevat nuubialaiset taistelivat liittoutuneiden puolella ensimmäisessä maailmansodassa. Palkkioksi Kenian silloinen siirtomaaisäntä Iso-Britannia antoi joukon nuubialaisia sotilaita asettua mäenrinteelle Nairobin ulkopuolelle.

Britit eivät kuitenkaan koskaan antaneet nuubialaisille omistusoikeutta maahan. Asumaan asettuneet, lainturvaa vailla olevat nuubialaiset alkoivat kutsua paikkaa Kibraksi eli viidakoksi. Myöhemmin alueesta on kehittynyt Kibera, joka tunnetaan nykyisin Afrikan suurimpana slummina.

Kaikkiaan nuubialaisia on Keniassa arviolta noin 200 000, joista noin 50 000 asuu Kiberassa.

Kenian viranomaiset ovat haluttomia myöntämään yksittäisille nuubialaisille kansalaisuutta. Kun Kenian suurinta etnistä ryhmää edustava kikuju saa henkilökortin nopealla käynnillä virastossa, nuubialaisilta vaaditaan jopa isovanhempien syntymä- ja henkilötodistusten kopiot.

Vanhempainneuvoston puhemies Issa Abdul Faraj, 67, kertoo, että esimerkiksi hänen isoisänsä oli syntynyt 1900-luvun alussa, jolloin virallisia rekistereitä ei käytännössä juuri ollut.

Ne, joilla todistusta ei ole, eivät voi saada liiketoimintalupaa, eivät rekisteröityä äänestäjäksi tai saada esimerkiksi passia.

Nuubialaiset taistelevat myös maanomistusoikeudesta. Koska heitä ei ole virallisesti olemassa, he eivät voi omistaa maata. Nuubialaiset itse väittävät olleensa ensimmäiset Kiberan asukkaat. Näin ollen maa kuuluisi heille.

Kiberan arvioitu asukasluku on 1,2 miljoonaa ja sen maa-ala on kutistunut lähes kymmenesosaan alkuperäisestä koostaan. Asukkaista kukaan ei omista maata, johon he ovat rakentaneet kotinsa.

Issa Abdul Faraj kertoo tilanteen saavan jopa koomisia käänteitä: vaikka Kenian viranomaiset eivät rekisteröi nuubialaisia, heidän perinteisiä talousesineitään myydään turistikaupoissa Kenian kulttuurituotteina.

Nuubialaisten vanhainneuvosto haluaisi, että joku Kenian 250 puolueesta ottaisi heidän asiansa mukaan vaalikampanjaan.

Tähtäimenä on saada edustajanpaikka parlamentissa kuten muillakin heimoilla. Kenian seuraavat parlamenttivaalit järjestetään joulukuussa.

 

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!