• 13.9.2024

    Viisi vuosikymmentä katutaidetta – Chileläinen seinämaalari Alejandro “Mono” González tarttuu teoksillaan epäoikeudenmukaisuuteen

    Tunnettu chileläinen katutaiteilija Alejandro ”Mono” González on kokenut Chilen eri vaiheet alkaen 70-luvun vallankaappauksesta. Taistelu, vastarinta ja muistaminen ovat edelleen hänen työnsä kulmakiviä. González vierailee Suomessa syyskuun puolivälissä.

  • 16.8.2024

    Auki revityt arvet: ”Tiesin erittäin hyvin, että poliisi käytti kadulla kovia otteita. En kuitenkaan koskaan kuvitellut, että voisin sokeutua”

    Viiden viime vuoden aikana Chilessä on koettu raakaa poliisiväkivaltaa, joka on nostanut pintaan Augusto Pinochetin diktatuurin aikaiset traumat. Nyt Chile tunnetaan maana, jossa on maailman eniten silmävammoja. Ne ovat aiheutuneet poliisien luodeista.

  • 11.9.2023

    Chilen vankilasta Suomeen musiikkitieteilijäksi – 50 vuotta sitten diktatuuria paenneen Alfonso Padillan elämästä ei ole puuttunut käänteitä: ”Me kävelemme kuin kilpikonnat. Menneisyys ja kulttuuri kulkevat selässämme”

    Chileläiset ovat olleet Suomessa 50 vuotta. Ensimmäisten Augusto Pinochetin diktatuuria paenneiden joukossa vuonna 1973 saapui Suomessa musiikkitieteen parissa uransa luonut Alfonso Padilla. Nyt hän kertoo mitä elämä on hänelle tarjonnut.

  • 6.9.2023

    ”Pakolaisia kohtaan osoitettavalle solidaarisuudelle on jälleen suuri tarve” – Chileläiset Suomessa 50 vuotta

    Suomi sai ensimmäiset pakolaisensa syksyllä 1973, kun noin 150 Chilen diktatuuria paennutta saapui maahan.

  • 12.8.2022

    ”Minun ei tarvitse kertoa elämäntarinaani kaikille”

    Omien rajojen vetäminen on aktivistina jaksamisen ehto, sanoo Javiera Marchant Aedo. Se on vaatinut vuosien opettelua, terapiaa ja sääntöjen laatimista.

  • 25.9.2020

    Chilen mapuche-kansa saa asuttamiensa alueiden luonnonvaroista osakseen lähinnä ympäristöhaittoja

    Kaivokset, metsäplantaasit ja vesivoimalaitokset ajavat Chilen suurimman alkuperäiskansan ahtaalle. Mapuchet haluavat kehitystä luonnon ehdoilla.

  • 30.10.2019

    Pakolaisia ja paperittomia valkokankaalla

    Refugee Film Festival esittää pakolaisuutta ja sen vaikutuksia pohtivia elokuvia. Pakolaistaustaiset katsojat pääsevät elokuviin ilmaiseksi.

  • 14.12.2018

    Chilen vallankumous vei vanhemmat vankilaan – pojasta tuli hyvinvointivaltion puolustaja

    Simón Riestra varttui vahvojen naisten keskellä Santiago de Chilessä. Nyt hän kasvattaa omia tyttäriään Tampereen Pyynikillä.

  • 24.8.2018

    "Kolumbiassa kaverit ehdottivat vinojen hampaiden oikomista ja rintojen suurennusta"

    Latinalaisessa Amerikassa yksin pyöräilevä Sissi Korhonen halusi kokea, millaista on olla nainen machokulttuurissa. Kauneusleikkausten arkipäväisyys ja katuhuutelu tulivat tutuksi. "Onneksi on myös naisia, jotka taistelevat epätasa-arvoa vastaan."

  • 24.3.2016

    Mikä maa, mikä kieli?

    Ja kuka minä olen? Sitähän me kaikki toisinaan pohdimme, mutta Tanja Konstenius, 33, on todennäköisesti miettinyt näitä asioita keskivertoa enemmän.