Artikkelikuva
Matka Jyväskylään helmikuussa 1975. Kuvassa Homero Altamirano, Gerardo Mery. Liliana Rosa, Ella Tuurala, Valericio ja Edith Leppe.

”Pakolaisia kohtaan osoitettavalle solidaarisuudelle on jälleen suuri tarve” – Chileläiset Suomessa 50 vuotta

Suomi sai ensimmäiset pakolaisensa syksyllä 1973, kun noin 150 Chilen diktatuuria paennutta saapui maahan.

Syyskuussa 2023 Chileä juhlitaan Suomessa näyttävästi. Suomessa elävä chileläisyhteisö sekä joukko suomalaisia kulttuurityöntekijöitä, Chile50-ryhmä, järjestää tapahtumasarjan tuon historiallisen syksyn muistamiseksi. Ohjelmassa on konsertteja, kirjan julkistamisia, taidenäyttelyitä.

Chilen syyskuun 11. vuonna 1973 tapahtuneella verisellä vallankaappauksella oli syvät seuraukset eri puolilla maailmaa. Monen Europan valtion ohella Suomeen muodostui vahva solidaarisuusliike, josta tuli tärkeä sukupolvikokemus monelle suomalaiselle. Ensimmäiset 150 Augusto Pinochetin diktatuuria paennutta ihmistä saapuivat Suomeen heti syksyn aikana.

Suomen kansan solidaarisuus Chileä ja chileläisiä pakolaisia kohtaan ilmeni monin tavoin heti saapumisestamme lähtien.

Myöhemmin Suomen chileläisyhteisö kasvoi, kun pakolaisia tuli lisää ja perheitä yhdistettiin. Vuosikymmenten aikana chileläiset ovat vaikuttaneet voimakkaasti suomalaiseen yhteiskuntaan ja nykyiseen pakolaispolitiikkaan. Heidän tulonsa käynnisti maan kansainvälistymisen ja avautumisen.

Tapahtumassa tullaan pohtimaan myös niitä jälkiä, jotka solidaarisuusliike jätti suomalaiseen yhteiskuntaan. Chile50 ryhmä korostaa, että pakolaisia kohtaan osoitettavalle solidaarisuudelle on jälleen suuri tarve ja heidän nimissään on tehty myös pamfletti.

”Haluamme ilmaista syvän huolestuneisuutemme viime aikoina lisääntyneistä muukalaisvihamielisyyden ja rasismin osoituksista maassa. Kokemuksemme chileläisinä pakolaisina on ollut radikaalisti erilainen kuin nykyinen ilmapiiri Suomessa. Suomen kansan solidaarisuus Chileä ja chileläisiä pakolaisia kohtaan ilmeni monin tavoin heti saapumisestamme lähtien. – – Tämä vilpitön, kulttuurisia ja kielellisiä eroja kunnioittava vieraanvaraisuus helpotti ratkaisevasti myöhempää integroitumistamme suomalaiseen yhteiskuntaan. – – Toivomme, että tämä suvaitsevainen, humanitaarinen ja kannustava käytäntö säilyy ja vahvistuu”, julkilausumassa sanotaan.

Lisätietoja ohjelmasta: www.chile50.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!