Uusi tutkimus: Yli kolmannes ihmisen aiheuttamista päästöistä tulee ruokajärjestelmistä – Tuotantovaihe on suurin syypää, kylmäsäilytyksellä on ”turboahdettu” vaikutus

Tuoreen tutkimuksen mukaan eniten kasvihuonekaasupäästöjä tulee Kiinan, Indonesian, Yhdysvaltain, Brasilian, EU:n ja Intian ruokajärjestelmistä.

Noin 34 prosenttia ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä johtuu siitä, miten ruokaa tuotetaan, käsitellään ja pakataan – siis ruokajärjestelmistä, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan globaali ruokajärjestelmä tuotti vuonna 2015 yhteensä noin 18 miljardia hiilidioksidiekvivalenttitonnia kasvihuonekaasupäästöjä.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on aiemmin arvioinut, että määrä voisi olla 11–19 miljardia tonnia.

Tutkimuksen ovat tehneet YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) sekä Euroopan komission tutkijat. Tutkimuksessa julkaistiin tietokanta, jota voidaan käyttää arvioimaan, miten vaikkapa muutokset kuluttajien käyttäytymisessä tai teknologiassa voisivat vaikuttaa päästöihin.

Eniten päästöjä aiheuttavat tutkimuksen mukaan Kiinan, Indonesian, Yhdysvaltain, Brasilian, EU:n ja Intian ruokajärjestelmät.

Ruokajärjestelmien päästöjen osuus kokonaispäästöistä on pysynyt teollisuusmaissa suhteellisen tasaisena, kehittyvissä maissa se taas on viime vuosina vähentynyt nopeasti, mikä johtuu osittain siitä, että muiden sektorien päästöjen osuus on kasvanut.

Eniten päästöjä syntyy tutkimuksen  mukaan ruuan tuotantovaiheessa. 71 prosenttia ruokajärjestelmien päästöistä tulee maataloudesta, maankäytöstä ja maankäytön muutoksista.

Etenkin metaanilla on suuri merkitys, sillä se aiheuttaa noin 35 prosenttia ruokajärjestelmien kasvihuonekaasupäästöistä. Suurin osa metaanista taas tulee karjankasvatuksesta ja riisinviljelystä.

Tuotantovaiheen jälkeen loput 29 prosenttia päästöistä syntyy myynnistä, kuljetuksesta, kulutuksesta, polttoaineen tuotannosta, jätteenkäsittelystä, teollisista prosesseista ja pakkauksista. Esimerkiksi pakkausten osuus ruokajärjestelmän päästöistä on 5,4 prosenttia, mikä on enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä jakeluketjussa.

Tutkijoiden mukaan globaaleista ruokajärjestelmistä on tulossa energiaintensiivisempiä, mikä näkyy jälleenmyynti-, pakkaus-, kuljetus- ja käsittelysektorin trendeissä. Niiden päästöt kasvavat nopeasti joissakin kehittyvissä maissa.

Teollisuusmaissa taas ruuan kylmäsäilytykseen tarvittavien F-kaasujen vaikutus on ollut  ”turboahdettu”, tutkimuksessa todetaan. Vaikka niiden osuus ruokajärjestelmän kokonaispäästöistä on vain viisi prosenttia, niiden merkitys etenkin jälleenmyynti- ja supermarketsektorin päästöjen kasvussa on merkittävä. Sektorin päästöt ovat nelinkertaistuneet Euroopassa vuodesta 1990 alkaen.

Tutkimus julkaistiin Nature Food -lehdessä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!