Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.

Viime vuonna luodusta vauraudesta 82 prosenttia meni maailman rikkaimman prosentin taskuihin. Samaan aikaan köyhemmän puolikkaan varallisuus ei kasvanut lainkaan, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan.

Raportissa kritisoidaan vaurauden keskittymistä yhä selkeämmin rikkaimpien käsiin. Sen mukaan miljardöörien vauraus on kasvanut vuosittain noin 13 prosenttia vuodesta 2010 alkaen, mikä on kuusi kertaa nopeammin kuin tavallisen työntekijän vauraus. Maaliskuun 2016–2017 välisenä aikana maailmaan saatiin yksi miljardööri kahden päivän välein.

”Miljardööribuumi ei ole merkki kukoistavasta taloudesta vaan oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä. Ihmisiä, jotka valmistavat vaatteemme, kokoavat puhelimemme ja kasvattavat ruokamme, riistetään, jotta saataisiin tuotettua halpoja tavaroita ja paisutettua yritysten sekä miljardöörisijoittajien voittoja”, sanoo Oxfamin johtaja Winnie Byanyima järjestön tiedotteessa.

Raportissa lasketaan, että esimerkiksi maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat kukin neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana.

Järjestön mukaan kasvavaa eriarvoisuutta vastaan pitää taistella nostamalla palkat elämiseen riittävälle tasolle, korottamalla veroja ja suitsimalla veronkiertoa.

Oxfam julkaisee eriarvoisuusraporttinsa vuosittain. Viime vuonna se on saanut myös kritiikkiä yksinkertaistavista ja epätarkoista tilastoistaan. Esimerkiksi viime vuonna kerrottiin, että vain kahdeksan ihmistä omistaa puolet maailman vauraudesta, nyt luku on korjattu 61:een uusien tietojen vuoksi.

Oxfam laskee tilastonsa rahoitusalan yhtiön Credit Suissen lukujen sekä mediatalo Forbesin miljardöörilistauksen perusteella.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!