Monet pörssiyhtiöt eivät noudata YK:n yrityksille asettamia ihmisoikeusvelvoitteita – Selvitys ehdottaa, että valtiot puuttuvat peliin

Brittiläisjärjestö CHRB selvitti, ovatko yritykset sitoutuneita YK:n ihmisoikeusperiaatteisiin. Parannuksia on sen mukaan tapahtunut mutta ei riittävästi. ”Jos yritykset eivät selvästi osoita kunnioitustaan ihmisoikeuksia kohtaan, hallitusten pitäisi puuttua asiaan”, sanoo CHRB:n johtaja Margaret Wachenfeld.

Useimmat suuret pörssiyhtiöt eivät noudata riittävän huolellisesti YK:n yrityksille tarkoitettuja ihmisoikeusperiaatteita, kritisoi brittiläinen yritysvastuujärjestö Corporate Human Rights Benchmark (CHRB) tuoreessa selvityksessään.

Brittiläinen CHRB tutki 101:tä maatalous-, vaate- ja kaivannaissalan pörssiyhtiötä. Tulokset ovat vaatimattomat. Lähes kaksi kolmasosaa yrityksistä sai alle 30 prosenttia pisteistä. Yksikään yritys ei yltänyt 90–100 prosentin pistemäärän ja vain yksi, urheiluvaatebrändi Adidas, sai yli 80 pistettä.

Adidaksen lisäksi parhaiten pärjäsivät kaivannaisfirmat Rio Tinto ja BHP Billiton, vaatebrändi Marks & Spencer sekä elintarvikeyhtiö Unilever. Myönteistä tutkimuksen mukaan on se, että kaikki yritykset ovat parantaneet toimintaansa vuonna 2017 tehdyn pilottitutkimuksen mukaan.

Huonoimmat pisteet saavat kiinalainen alkoholifirma Kweichow Moutai sekä muotifirma Heilan Home. Huonoimpien joukkoon kuuluvat myös esimerkiksi vaatebrändi Prada, Macy’s, Starbucks ja Phillips. CBHR kritisoi erityisesti sitä, ettei yksikään tutkimuksessa käsitelty yritys ole käytännössä osoittanut vahvasti sitoutumistaan elämiseen riittävään palkkaan ja alle kymmenen prosenttia on luvannut julkisesti suojella ihmisoikeusaktivisteja.

CHRB:n tutkimus perustuu yrityksiltä julkisesti saatavilla olevaan tietoon. Se ei siis kerro suoraan siitä, tekevätkö yritykset ihmisoikeusloukkauksia vaan siitä, ovatko ne sitoutuneita niiden torjumiseen. Tutkimuksessa annettiin pisteitä esimerkiksi yritysten läpinäkyvyydestä, valitusmekanismien käytöstä ja ihmisoikeuksiin liittyvän huolellisuusvelvoitteen noudattamisesta. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi riskien tunnistamista ja torjumista.

Tutkimus perustuu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin ohjaaviin periaatteisiin. Vuonna 2011 hyväksytyt periaatteet velvoittavat yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja korjaamaan aiheuttamansa vahingot.  Noudattaminen on yrityksille vapaaehtoista, mutta esimerkiksi Suomessa valtio odottaa, että yritykset noudattavat niitä.

Yhä useammassa maassa on viime vuosina keskusteltu myös siitä, pitäisikö yritysten ihmisoikeusvastuusta säätää laki. Esimerkiksi Suomessa on parhaillaan meneillään yritysvastuulakikampanja.

”Jos yritykset eivät selvästi osoita kunnioitustaan ihmisoikeuksia kohtaan, hallitusten pitäisi puuttua asiaan ja ottaa käyttöön kovemmat lait ihmisten suojelemiseksi”, sanoo myös CHRB:n johtaja Margaret Wachenfeld tiedotteessa.

CBHR:n mukaan yritysten pitäisi nyt ryhtyä käyttämään indeksiä toimintansa parantamiseen. Sen haastaa myös sijoittajat mukaan. Sen mukaan vakuutusyhtiö Aviva, hollantilainen rahoituspalveluyritys APG ja Nordea ovat jo vahvistaneet, että ne tulevat jatkossa käyttämään indeksiä investointipäätöstensä tekemisessä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!