Kuivuus ajaa paperittomaksi siirtolaiseksi Keski-Amerikassa

Tuoreen selvityksen mukaan köyhyyden ja työttömyyden lisäksi myös äärimmäiset sääilmiöt Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntautuvaa muuttoliikettä.

El Salvadorin, Guatemalan ja Hondurasin pitkittyneet kuivuuskaudet selittävät osaltaan Yhdysvaltoihin suuntautuvaa paperitonta siirtolaisuutta, käy ilmi kehityspankkien ja YK-järjestöjen tuoreesta tutkimuksesta (pdf).

Monet Keski-Amerikan valtiot ovat kärsineet viime vuosina kuivuuskausista etenkin vuosina 2015 ja 2016 vahvistuneen El Niño -sääilmiön aikana. Samaan aikaan Yhdysvaltoihin suuntautuva siirtolaisuus on kasvanut.

Tutkimukseen haastateltiin yhteisöjä, jotka sijaitsevat niin sanotulla kuivalla käytävällä, kuivuudesta usein kärsivällä alueella El Salvadorissa, Guatemalassa ja Hondurasissa.

Köyhyys ja työttömyys olivat yhteisöjen mukaan yleisimpiä syitä lähteä siirtolaiseksi, toiseksi yleisin taas oli maatalouden huono tuottavuus ja satomenetykset.

Haastatelluista perheistä lähes puolet kertoi kärsivänsä ruokapulasta ja noin 72 prosenttia kertoi turvautuneensa hätätoimenpiteisiin, kuten maan, eläinten tai työkalujen myymiseen. 78 prosenttia kertoi saavansa rahalähetyksiä ulkomailta.

”Siirtolaisuus on sopeutumisstrategia ilmasto-olosuhteisiin ja ruokapulaan, ja odotamme sen jatkuvan. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten syklonit, hurrikaanit, tsunamit ja tornadot, johtavat usein ihmisten pakenemiseen ja saavat näin otsikoita mediassa, mutta asteittaiset ja hitaasti tapahtuvat muutokset vaikuttavat ehkä enemmän ihmisten liikkumiseen tulevaisuudessa”, toteaa kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Washingtonin päällikkö Luca Dall’Oglio tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan yleensä siirtolaiseksi lähtevät ovat nuoria miehiä, mutta myös yhä nuoremmat ja haavoittuvammassa asemassa olevat, jopa lapset, valitsevat siirtolaisuuden.

Aina siirtolaiseksi lähteminen ei kannata. Tutkimuksen mukaan perheet saattavat joutua maksamaan siirtolaiseksi lähteneen perheenjäsenen velkoja, mikä pahentaa perheiden toimeentulovaikeuksia entisestään.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!