Artikkelikuva
Nepalissa sijaitsevan Musaharien kylän paperittomat dalit-naiset ovat saaneet henkilöllisyystodistukset Samaritan Uplift Service -järjestön kautta. Dalitien solidaarisuusverkosto tukee järjestön pitämiä tarina- ja vaikuttamistyöpajoja.

”Kastijärjestelmä pysyy yllä, koska ylemmät kastit hyötyvät siitä” – Dalitien syrjintä jatkuu, mutta aktivismi voimistuu

Daliteihin kohdistuu väkivaltaa ja syrjintää, mutta dalitaktivismi on entistä laajempaa kansainvälisen näkyvyyden myötä. Suomessa ryhmän asemasta tietoa jakaa Dalitien solidaarisuusverkosto.

Heidän tekemää ruokaa ei voi syödä, koska se saastuttaa. Jos he menestyvät elämässä, se johtuu vilunkipelistä. Muun muassa tällaisia ennakkoluuloja dalit-kastiin kuuluviin ihmisiin vielä liitetään.

Dalit on hindulaisen kastilaitoksen alimmalla portaalla oleva kastittomiksi kutsuttujen ryhmä. Vaikka kastijärjestelmä on virallisesti lakkautettu, se vaikuttaa vielä elämään Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Sri Lankassa, myös diasporayhteisössä esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

”Järjestelmä pysyy yllä, koska ylemmät kastit hyötyvät siitä. Dalitit tekevät usein likaista ja vaarallista työtä, jolle tarvitaan tekijänsä. Jotkut pelkäävät, että jos dalitit kouluttautuvat he alkavat vaatimaan oikeuksiaan”, sanoo Dalitien solidaarisuusverkoston puheenjohtaja Mari Metso.

”Kastijärjestelmä itsessään aiheuttaa köyhyyttä. Sen laajuutta on vaikea ymmärtää.”

Vaikka daliteihin kohdistuu väkivaltaa ja syrjintää, myös dalitaktivismi on entistä laajempaa kansainvälisen näkyvyyden myötä. Suomessa ryhmän asemasta tietoa jakaa Dalitien solidaarisuusverkosto.

Tietoisuus onkin jonkin verran kasvanut. Tosin osa ajattelee, että eriarvoisuus Etelä-Aasian maissa johtuu vain köyhyydestä, Metso kertoo.

”Kastijärjestelmä itsessään aiheuttaa köyhyyttä. Sen laajuutta on vaikea ymmärtää.”

Vapaaehtoisvoimin toimiva järjestö tekee kehitysyhteistyötä Nepalissa. Lisäksi se toimii osana kansainvälistä dalitien verkostoa IDSN:ää. Tulevaisuudessa järjestön on tarkoitus keskustella dalitien tilanteesta uusien meppien kanssa ja tehdä tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä.

Dalitien solidaarisuusverkosto

Perustettu: 2010

Motto: Globaalia työtä kastisyrjintää vastaan

Jos järjestö olisi eläin, se olisi viemärirotta. Järjestö nakertaa kastijärjestelmän ja -syrjinnän rakenteita ahtaissa ja ikävissä paikoissa.

Järjestön voi lakkauttaa, kun kasti ei enää määritä kenenkään mahdollisuuksia, resursseja ja ihmisarvoa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!