Heidän tekemää ruokaa ei voi syödä, koska se saastuttaa. Jos he menestyvät elämässä, se johtuu vilunkipelistä. Muun muassa tällaisia ennakkoluuloja dalit-kastiin kuuluviin ihmisiin vielä liitetään.
Dalit on hindulaisen kastilaitoksen alimmalla portaalla oleva kastittomiksi kutsuttujen ryhmä. Vaikka kastijärjestelmä on virallisesti lakkautettu, se vaikuttaa vielä elämään Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Sri Lankassa, myös diasporayhteisössä esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa.
”Järjestelmä pysyy yllä, koska ylemmät kastit hyötyvät siitä. Dalitit tekevät usein likaista ja vaarallista työtä, jolle tarvitaan tekijänsä. Jotkut pelkäävät, että jos dalitit kouluttautuvat he alkavat vaatimaan oikeuksiaan”, sanoo Dalitien solidaarisuusverkoston puheenjohtaja Mari Metso.
”Kastijärjestelmä itsessään aiheuttaa köyhyyttä. Sen laajuutta on vaikea ymmärtää.”
Vaikka daliteihin kohdistuu väkivaltaa ja syrjintää, myös dalitaktivismi on entistä laajempaa kansainvälisen näkyvyyden myötä. Suomessa ryhmän asemasta tietoa jakaa Dalitien solidaarisuusverkosto.
Tietoisuus onkin jonkin verran kasvanut. Tosin osa ajattelee, että eriarvoisuus Etelä-Aasian maissa johtuu vain köyhyydestä, Metso kertoo.
”Kastijärjestelmä itsessään aiheuttaa köyhyyttä. Sen laajuutta on vaikea ymmärtää.”
Vapaaehtoisvoimin toimiva järjestö tekee kehitysyhteistyötä Nepalissa. Lisäksi se toimii osana kansainvälistä dalitien verkostoa IDSN:ää. Tulevaisuudessa järjestön on tarkoitus keskustella dalitien tilanteesta uusien meppien kanssa ja tehdä tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä.
Dalitien solidaarisuusverkosto
Perustettu: 2010
Motto: Globaalia työtä kastisyrjintää vastaan
Jos järjestö olisi eläin, se olisi viemärirotta. Järjestö nakertaa kastijärjestelmän ja -syrjinnän rakenteita ahtaissa ja ikävissä paikoissa.
Järjestön voi lakkauttaa, kun kasti ei enää määritä kenenkään mahdollisuuksia, resursseja ja ihmisarvoa.