Pohjoisnavan kesän jälkeinen jääpeite hupenee 12,2 prosenttia vuosikymmenessä, selviää NSIDC:n ja NASA:n keräämistä tiedoista. Mutta mitä tämä tarkoittaa?
Pohjoisnavan jääpeite kasvaa ja sulaa vuodenaikojen mukaan. Kesän jälkeinen jääpeite mitataan syyskuussa, jolloin jäätä on vähiten. Sateliittihavaintojen avulla saadaan tarkka kuva siitä, mihin asti peite ylettyy.
Jäätä on ollut yksittäisinä vuosina enemmän kuin edellisenä, mutta keskimäärin trendi on ollut laskeva. Joka kymmenes syyskuu jäätä on keskimäärin 12,2 prosenttia vähemmän.
Jään iällä on merkitystä, koska mitä vanhempaa se on, sitä paremmin se kestää kesän lämpötiloja.
Se, kuinka pitkälle jääpeite ylettää, on yksi tavoista mitata Pohjoisnavan jäätilannetta. Toinen on jään ikä. Jään iällä on merkitystä, koska mitä vanhempaa se on, sitä paremmin se kestää kesän lämpötiloja. Kun merijää muodostuu ensimmäisen kerran, on vaarana, että se sulaa kokonaan kesäolosuhteissa, repeytyy ja ajautuu helpommin tuulen ja virtausten mukana.
Jos jää selviää kesästä, se voi paksuuntua ja muuttua kestävämmäksi. Vanha jää ylläpitää jääpeitettä ja mahdollistaa esimerkiksi jääkarhujen elinolot.
Yhdysvaltain kansallisen sää- ja valtamerentutkimushallituksen (NOAA) 2023 julkaistusta Pohjoisnavan tilanneraportista selviää, että yli neljä vuotta vanhan jään määrä on pysynyt vuodesta 2012 lähtien hyvin alhaisena, eli toisin kuin aikaisempina vuosikymmeninä, jää ei selviä montaa vuotta.