Artikkelikuva

”Suomalainen ex-mies viritti ansan”

Maryam menetti lapsensa väärinymmärryksen vuoksi.

Länsi-afrikasta kotoisin oleva ”Maryam” avioitui suomalaisen miehen kanssa ja muutti Suomeen toisesta eurooppalaisesta maasta. Lapsen synnyttyä miehen käytös muuttui.

”En halua kertoa kaikkea, mikä tapahtui, mutta en enää voinut elää hänen kanssaan”, Maryam kertoo itkun ja kiukun sävyttämällä äänellä.

Asuminen erillään normalisoi Maryamin ja hänen miehensä suhteita – tai niin Maryam luuli.

”Halusin lähteä lapsen kanssa käymään Euroopassa. Kysyin mieheltä, sopiiko se hänelle ja hän sanoi, että sopii.”

Kun Maryam palasi Suomeen, vastassa oli toinen todellisuus.

”Mies oli tehnyt rikosilmoituksen ja sanonut, että olen kaapannut lapseni. Poliisi uskoi häntä, samoin sosiaaliviranomaiset. Kukaan ei kuunnellut mielipidettäni asiasta.”

Hädissään Maryam, viranomaisten ohjeistamana ja luulleen, ettei siitä olisi hänelle haittaa, myönsi kaapanneensa lapsen. Tunnustamisen jälkeen häntä kuitenkin alettiin kohdella kuin rikollista ja lapsi – kolmivuotias – siirrettiin isänsä huollettavaksi.

Maryam sai luvan tavata lastaan vain muutaman tunnin kerrallaan valvotuissa oloissa. Hänen tukijoidensa – esimerkiksi psykologin, jonka hoitoon hän oli hakeutunut kammottavan perhetilanteen vuoksi – mielipiteet sivuutettiin.

Nyt hän kokee tulleensa täysin syrjäytetyksi lapsensa elämästä.

Maryamin mielestä viranomaisten käyttäytymisen motiivi oli yksiselitteisesti rasismi. ”Jos olisin ollut suomalainen nainen, minua ei olisi kohdeltu näin. En näe tähän mitään muuta syytä kuin afrikkalaisen syntyperäni.”

Erityisen katkeraksi Maryamin tekee se, että hän uskoo lapsen isän toimineen pikemminkin kiusantekomielessä kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

”Isä sai lapsen, mutta ei kuitenkaan halua hoitaa häntä”, Maryam kertoo. ”Hän hankki itselleen uuden afrikkalaisnaisen, joka nyt hoitaa lasta. Sydämeni särkyy, kun näen vieraan naisen kulkevan lapseni kanssa, vaikka haluaisin hoitaa häntä itse.”

Maryam on saanut apua psykologilta ja monikulttuurisen toimintakeskus Monikan naisilta. Runsaskaan henkinen tuki ei kuitenkaan poista hänen kokemustaan väärinkohdelluksi tulemisesta.

Maryam arvelee, että ex-mies viritti hänelle ansan antamalla luvan matkustaa lapsen kanssa ulkomaille. Sosiaaliviranomaisten silmissä lapsikaappariksi tuomitun neuvottelut oikeuksista lapseen on jo valmiiksi hävitty.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!