Artikkelikuva
Victoria Marin de la Rosa käyttää yli puolet tuloistaan vuokraan. Hän tekee ylityötunteja ja viikonloppuvuoroja, jotta saa riittävästi tuloja menojen kattamiseen.

Kirjeenvaihtaja

Barcelonalainen Victoria joutuu pian muuttamaan, koska vuokraa nostetaan – Monen espanjalaiskaupungin vuokrataso on kohonnut uuteen ennätykseen

49-vuotias Victoria Marin de la Rosa asuu kahden koiransa kanssa 700 euron yksiössä Barcelonassa. Pian hänelle tulee lähtö kodistaan, mutta sopivan hintaista asuntoa on vaikea löytää. Lähes puolet espanjalaisista vuokra-asujista käyttää vähintään 40 prosenttia tuloistaan vuokraan.

”Tämä on tällainen 30 neliön kenkälaatikko. Yli puolet tuloistani menee vuokraan”, Victoria Marin de la Rosa sanoo.

Marin de la Rosa ei ole poikkeus. Tällä hetkellä lähes puolet espanjalaisista vuokra-asujista käyttää vähintään 40 prosenttia tuloistaan vuokraan. Luku on EU:n korkeimpia.

Espanjalaisten keskipalkka vuonna 2022 oli noin 1800 euroa kuussa.  Inflaatio on heikentänyt kansalaisten maksukykyä entisestään.

Marin de la Rosan yksiössä samassa tilassa on makuuhuone, olohuone, keittiö ja vessa. Hän jakaa asunnon kahden koiransa kanssa. Pian edessä on muutto. Syy ei ole kuitenkaan tilanpuute. 

”Olen asunut tässä seitsemän vuotta ja asuisin mielelläni myös jatkossa.”

Vuokranantaja on suostunut jatkamaan Marin de la Rosan vuokrasopimusta kuitenkin ainoastaan vuoden loppuun asti.

”He aikovat nostaa vuokraa ja vuokrata asuntoa jatkossa vain lyhytaikaisilla sopimuksilla. Näin voitot maksimoidaan.”

Barcelonassa vuokra-asuntojen hinnat ovat nyt historian korkeimmat.

Espanjassa astui viime vuonna voimaan laki, joka kieltää välityspalkkion laskuttamisen vuokralaiselta. Laki ei kuitenkaan koske lyhytaikaisia vuokra-asuntoja. Siksi niiden määrä on lisääntynyt välitysportaaleissa.

Marin de la Rosa seuraa aktiivisesti asuntoilmoituksia. Budjettiin sopivat asunnot tuntuvat  kuitenkin kadonneet kirjaimellisesti kartalta.

”Peruspalkkani on 1170 euroa kuussa. Joudun tekemään yli- ja viikonlopputöitä pärjätäkseni.”

Tällä hetkellä Espanjan kalleimmat vuokra-asunnot löytyvät Barcelonasta ja Madridista. Myös Mallorcan lomasaaren pääkaupunki Palma ja Aurinkorannikon pääkaupunki Málaga  kuuluvat nykyään kalleimpien kaupunkien joukkoon.

Viime vuosina Espanjan suurkaupunkeihin on muuttanut paljon ulkomaalaisia etätyöntekijä. Myös Airbnb:n kaltaisten loma-asuntovuokrauksen yleistyminen on korottanut vuokra-asuntojen hintaa.

Voisin yrittää etsiä (asuntoa) Barcelonan ulkopuolelta, mutta hinnat ovat nousseet sielläkin.

Barcelonassa vuokra-asuntojen hinnat ovat nyt historian korkeimmat. Yksiön keskivuokra on jo yli tuhat euroa kuussa. Kaksiosta joutuu maksamaan viime vuonna julkaistun tilaston mukaan 1580 euroa. 

Marin de la Rosa pelkää, ettei löydä uutta asuntoa. 

”Kimppakämppä ei tule kysymykseen kahden koiran kanssa. Voisin yrittää etsiä Barcelonan ulkopuolelta, mutta hinnat ovat nousseet sielläkin.”

Barcelonan kaupunki päätti vastikään keinoista, joilla pyritään pysäyttämään vuokratason nousu.

Muun muassa loma-asuntovuokraukseen oikeuttavia lisenssejä on vähennetty ja helmikuussa voimaan astuu vuokra-asuntoja koskeva hintakatto. Sellaista on kokeiltu menestykkäästi muun muassa Pariisissa, jossa vuokratason nousu on saatu kuriin.

Kirjoittanut Maailman Kuvalehden Espanjan kirjeenvaihtaja.

Victoria de la Rosa kuvaa nykyistä asuntoaan kenkälaatikoksi. Silti hän jäisi sinne mieluummin kuin lähtisi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!