Artikkelikuva
Joukko ihmisiä kerääntyi kesäkuun alussa N'Djamenan kansainväliselle lentokentälle toivottamaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin tervetulleeksi Tšadiin. Sergei Lavrov vieraili Länsi-Afrikan maissa kesän alussa.

Onko Venäjän ja Ukrainan sota leviämässä Afrikkaan? – Maiden välinen diplomaattinen taisto kiihtyy

Ukrainan sota vaikuttaa Afrikan maihin yllättävillä tavoilla. Diplomaattisten jännitteiden kasvu Afrikassa on saanut asiantuntijat kysymään: voiko konflikti levitä myös Afrikan mantereelle?

Onko Venäjän ja Ukrainan sota valumassa Afrikkaan? Näin kysyivät muun muassa Al Jazeeran ja The Telegraphin artikkelit elokuun alkupuolella. Kysymys esitettiin sen jälkeen, kun Mali katkaisi diplomaattiset suhteensa Ukrainaan.

Jupakka lähti käyntiin heinäkuun lopulla Malin pohjoisosassa tapahtuneesta väijytyksestä, jossa kapinallisryhmä tappoi venäläisiä Wagner-joukkoja ja malilaisia sotilaita. Hyökkäyksen jälkeen Ukrainan vakoilutoimiston edustaja sanoi televisiolähetyksessä malilaisten kapinallisten saaneen ”tarvittavat tiedot” hyökkäyksen tekemiseksi, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Mali tulkitsi tämän niin, että Ukraina on ollut mukana iskun suunnittelussa ja katkaisi diplomaattisuhteet. Ukraina ilmoitti ettei se ollut mukana taistelussa.

Venäläinen palkka-armeija Wagner on toiminut Afrikassa 2010-luvun lopulta lähtien. Malissa se on taistellut maan sotilashallituksen puolella. Mali ei ole läntisen Afrikan maista ainoa, joka on suuntautunut viime vuosina Venäjän suuntaan. Myös Niger on tehnyt näin. Se katkaisi diplomaattiset suhteensa Ukrainaan elokuun alun hyökkäyksen jälkeen ”solidaarisuudesta naapurimaata kohtaan”.

Venäjä on ollut läsnä Afrikassa jo Neuvostoliiton ajoista lähtien. Se on onnistunut hyödyntämään historiallisia suhteita myös viime vuosina. Saksalaismedia Deutsche Wellen (DW) mukaan Venäjällä oli ennen Ukrainan sodan alkua 43 lähetystöä Afrikassa. Sen sijaan Ukrainalla lähetystöjä oli vain kymmenen.

Kansainvälisten suhteiden asiantuntija Illya Kusa sanoikin DW:n haastattelussa kesäkuussa, ettei Ukraina ole onnistunut hyödyntämään neuvostoperintöä, mikä on strateginen virhe. Ukraina on avannut sodan aikana useita lähetystöjä Afrikkaan.

Ukrainan hallituksen jäseniä on vieraillut mantereella, tarkoituksenaan varmistaa maiden tuki Ukrainalle taistelussa Venäjää vastaan. Elokuun alussa ulkoministeri Dmytro Kuleba matkasi Malawiin, Sambiaan ja Mauritiukselle, kertoo Reuters.

Jää nähtäväksi onko mahdollista, että Ukraina ja Venäjä ottaisivat Afrikassa suoraan yhteen. Se voidaan sanoa, että diplomaattisesti maat taistelevat jo ihmisten ja valtioiden suosiosta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!