Ota selvää, tiedosta vastuusi. Näillä sanoilla alkavat reilun matkailijan ohjeet. Ohjeet kehittänyt Reilun matkailun yhdistys perustettiin, koska järjestökentältä puuttui matkailun vastuullisuuteen keskittyvä taho.
Sekä media että matkailualan yritykset ottavat ahkerasti yhteyttä vapaaehtoisvoimin toimivaan järjestöön. Kestävä kehitys kiinnostaa alan toimijoita, mutta nykyinen järjestelmä estää suurten askelten ottamisen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Anu Häkkinen.
”Koko matkailun järjestelmä pitäisi muuttaa”, hän sanoo.
Matkailua varten ei pitäisi esimerkiksi enää rakentaa erillistä infrastruktuuria, vaan sen pitäisi soljahtaa jo olemassa olevaan. Lisäksi niin sanotun pakettimatkailun pitäisi olla mahdollista muillakin kulkuvälineillä kuin lentokoneella. Tällä hetkellä räätälöityä junamatkasuunnittelua tekevät vain yksittäiset yritykset.
Kun vierailee kehittyvässä maassa, kannattaa miettiä kahdesti millaisia kuvia julkaisee, jotta ei osallistu köyhyyden romantisointiin.
Häkkinen sanoo, että myös yksilöiden pitäisi tehdä vastuullisempia matkailuvalintoja.
”Esimerkiksi se, että ulkomaille matkustetaan viikoksi kerran vuodessa voisikin olla kaksi viikkoa kolmen vuoden välein.”
Järjestö on aktiivinen sosiaalisen median kanavissa ja on siellä kampanjoinut muun muassa kestävämmän matkailuviestinnän puolesta. Esimerkiksi kun vierailee kehittyvässä maassa, kannattaa miettiä kahdesti millaisia kuvia julkaisee, jotta ei osallistu köyhyyden romantisointiin.
”On tärkeää muistaa paikallisten ihmisarvo.”
Reilun matkailun yhdistys
Perustettu: 2003
Motto: Vastuullisen matkailun puolesta
Jos järjestö olisi eläin, se olisi valas. Olemme iso ja vaikuttava, mutta teemme työtä yleensä piilossa katseilta. Myös logossamme on valas.
Järjestön voi lakkauttaa, kun suomalaiset eivät enää aiheuta matkailullaan negatiivisia vaikutuksia ihmisille, luonnolle ja eläimille.