Artikkelikuva
Katalonia pyrkii vähentämään kuukautisköyhyyttä ja kuukautissuojien ympäristövaikutuksia jakamalla ilmaisia ja kierrätettäviä kuukautissuojia. Uudistuksesta hyötyy 2,5 miljoonaa ihmistä.

Kirjeenvaihtaja

Katalonia jakaa ensimmäisenä maailmassa ilmaisia ja kierrätettäviä kuukautissuojia: ”Tämä on todella tervetullutta ympäristön ja talouden kannalta”

Espanjassa sijaitsevassa Kataloniassa saa nyt kuukautissuojia ilmaiseksi. Vaihtoehtoja on kolme: kuukautiskuppi, alushousut tai kierrätettävät suojat. Uudistuksen odotetaan vähentävän 9 miljoonaa tonnia jätettä vuodessa.

Ensin pitää ladata terveyssovelluksesta QR-koodi. Sitten mennään apteekkiin ja näytetään koodia.

”Vaihtoehtoja on kolme: kuukautiskuppi, alushousut tai kierrätettävät suojat”, kertoo barcelonalainen farmaseutti Melba Viera esittelee tuotteita. 

Katalonia alkoi maaliskuun alussa jakaa kaikille naisille ilmaisia kierrätettäviä kuukautissuojia. Katalonian aluehallinnon mukaan tarkoitus on vähentää paitsi kuukautisköyhyyttä, myös ympäristön kuormitusta. 

Farmaseutti Vieran mukaan suojille oli kysyntää etenkin heti kun uudistus astui voimaan. Sen jälkeen niitä on kysytty vaihtelevasti.

Joissakin apteekeissa suojat taas ehtivät loppua suuren kysynnän vuoksi.

Uudistuksesta hyötyy 2,5 miljoonaa ihmistä. Ilmaisia kuukautissuojista kertova kampanja on suunnattu myös transmiehille ja ei binääriselle väestölle.  

Katalonia on edelläkävijä Espanjassa ja maailmalla. Aiemmin vain Skotlanti on jakanut naisille ilmaisia kuukautissuojia, mutta ainoastaan kertakäyttöisiä siteitä ja tamponeja. 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Toimittaja Maija Salmi kysyi barcelonalaisilta naisilta, mitä mieltä he ovat uudistuksesta.

Barcelonalaisnaisista monet kiittelevät uudistusta.

”Tämä on todella tervetullutta ympäristön ja talouden kannalta. Hain omani ensimmäisenä päivänä”, toteaa Sandra Torras

Marta Piolax taas olisi toivonut, että jaettaisiin myös kertakäyttöisiä suojia.

”Mielestäni meidän tulisi saada valita.”

Andrea Molina kuulee uudistuksesta ensimmäistä kertaa. 

”Tämä on positiivinen uutinen. Naisten hygieniatuotteet ovat paljon kalliimpia kuin miesten.”

Myös Emma Sánchez kiittelee uudistusta.

”Mutta mielestäni sitä pitäisi laajentaa niin, että suojia saisi enemmän kuin yhden tuotteen. Olen kuitenkin todella tyytyväinen. “

Ilmaiset kuukautissuojat maksavat Katalonialle 8,5 miljoonaa euroa vuodessa. Jätettä uudistuksen odotetaan vähentävän 9 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden Espanjan kirjeenvaihtaja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!