Istuin somalialaisessa ravintolassa Puhoksessa Helsingin Itäkeskuksessa. Ravintolassa oli noin 25 muuta somalilaistaustaista ihmistä. Katsoimme Ylen vaalitenttiä ravintolan isolta skreeniltä. Oli vaikea keskittyä, kun ravintolassa alkoi mielenkiintoinen keskustelu vaalitentistä.
”Tiedättekö, tältä näyttää suomalaisten taistelu. Vaalitentti on taistelukenttä ja iskevät vaalipuheet ovat suomalasten poliitikkojen aseita. Ajatelkaa, jos me olisimme argumentoineet ilman aseita Somaliassa, jossa demokratia ja sananvapaus ovat kansalaisten taistelukenttä?”, pohdiskeli Hassan, joka on asunut Suomessa vuosia.
”Miksi he aina puhuvat mamuista?”, kysyi Abdullahi.
”Kun kuuntelen näitä populisteja, tuntuu, että kaikki Suomen ongelmat ovat maahanmuuttajien aiheuttamia”, totesi puolestaan Yusuf.
”Joo, mutta minua ärsyttävät myös ihmiset, jotka puhuvat jatkuvasti meidän puolestamme! Kuinka monta vuotta he aikovat puolustaa meitä? Miksi he pitävät maahanmuuttajia uhreina, jotka eivät osaa itse puhua tai puolustautua”, Liban haastoi.
”Pystymme kyllä itse vastaamaan näille populisteille, mutta suomalainen media antaa äänen vain valkoisille suomalaisille”, harmitteli Abdi.
Ei ole helppoa istua jalkapuussa muiden arvosteluiden kohteena.
Suomessa on meneillään eduskuntavaalit ja vaikka koko maailma puhuu talouden kriisistä, energiakriisistä ja Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, Suomen vaaleissa dominoiva aihe on maahanmuutto.
Olipa aihe mikä hyvänsä, maahanmuuttokysymys otetaan aina esiin. Erään puolueen edustajan seitsemän minuuttinen monologi käsitteli pelkästään maahanmuuttoa.
Poliittisesta keskustelusta saa sellaisen kuvan, että maahanmuuttajien joukkoon ei mahdu muita kuin hyviksiä tai pahiksia.
Tahdon alleviivata, että julkisessa keskustelussa ei ole helppoa istua jalkapuussa muiden arvosteluiden kohteena. Tämä on tunne, jonka eritaustaiset maahanmuuttajat kokevat.
Iso kysymys on, miksi meistä keskustellaan koko ajan, mutta ei meidän kanssamme.
Puhutaanpas nyt vähän faktoista. Suomi moninaistuu vauhdilla ja yleinen globalisaatiokehitys monipuolistaa väestörakennettamme. Suomessa asuu noin 460 000 ihmistä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Tämä on yli kahdeksan prosenttia väestöstämme.
Vieraskielisten määrä tulee lähivuosina kasvamaan. Yhdessä maahanmuuttajaperheessä voi olla 4-8 lasta, kun taas valtaväestöön kuuluvilla suomalaisilla yleinen luku on 1-2 lasta. Suomen väestö siis kasvaa vauhdilla eri taustaisilla, eri värisillä ja eri uskontoa edustavilla ihmisillä.
Väestön ikääntymisen vuoksi suomalaistaustaisten työikäisten määrä laskee koko ajan ja työntekijäpula pahenee useilla aloilla. Maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä on erittäin tärkeä asema Suomen työmarkkinoilla ja työllisyydessä.
Tuoreen Etla-raportin mukaan maahanmuuttajataustaisten osuus Suomen työtä tekevistä on lähes kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.
Saman aikaisesti ulkomaalaistaustaiset jättävät vaaleissa äänestämättä useammin kuin muut. Ylivoimaisesti suurin syy äänestämättä jättämiselle on tiedon puute.
Suomessa ei nähdä tarpeellisena sitä, että maahanmuuttajat osallistuisivat yhteiskunnalliseen julkiseen keskusteluun, mutta heistä puhuminen nähdään erittäin tärkeänä.
Oli kuitenkin ilo nähdä, että ensimmäistä kertaa vaalilähetysten historiassa Yle tuottaa vaalikeskustelut myös usealla kielellä kotimaisten kielten lisäksi. Kieliksi on valittu arabia, englanti, selkosuomi, somali ja venäjä.
Monikielisten keskustelujen vastaava tuottaja Marko Krapu sanoo, että kyseiset kielet kuuluvat maamme yleisimpiin vieraisiin kieliin. Omankielisen informaation tavoitteena on herättää vieraskielisten kiinnostus vaaleja kohtaan ja kannustaa äänestämään,
Vaaliviikolla TV1:ssä ja Yle Areenassa keskustellaan yhteiskunnallisesti tärkeistä teemoista neljällä vieraalla kielellä ja selkosuomeksi. Esimerkiksi somalinkielisessä debatissa kävi ilmi, että myös somalialaistaustaiset ehdokkaat ovat yksilöitä niin arvojensa kuin edustamiensa puolueiden osalta.
Tämänhetkiset somalialaistaustaisten ehdokkaiden edustamat puolueet ovat vasemmisto, RKP ja demarit.
Osa suomensomalilaisista äänestäjistä pitää kuitenkin tärkeänä, että puolue ajaa konservatiivisia arvoja, kuten perinteistä perhekäsitystä, jolloin uskonto ja kulttuuri nousevat tärkeiksi kriteereiksi ehdokasta ja puoluetta valittaessa.
Olennaista on, ettemme tule niputetuiksi yhdeksi ja samaksi massaksi vain siksi, että olemme muuttaneet Suomeen jostain muualta.
Kirjoittaja on toimittaja ja mediakouluttaja.
Monikieliset vaalikeskustelut nähdään TV1:ssä ja Yle Areenassa 27.–31.3. Maanantaista torstaihin lähetys alkaa kello 15, perjantaina kello 13.50.
Ma 27.3. klo 15 Eduskuntavaalit 2023: selkosuomeksi
Ti 28.3. klo 15 Eduskuntavaalit 2023: venäjäksi
Ke 29.3. klo 15 Eduskuntavaalit 2023: arabiaksi
To 30.3. klo 15 Eduskuntavaalit 2023: englanniksi
Pe 31.3. klo 13.50 Eduskuntavaalit 2023: somaliksi