Artikkelikuva
Lontoossa marssittiin huhtikuussa ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta.

YK:n ilmastohuippukokouksessa tapetilla fossiilisten polttoaineiden alasajo 

Dubaissa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen (COP28) kohdistuu paljon paineita ja odotuksia. Tänä vuonna kuumia aiheita ovat nykyisten ilmastotoimien arviointi ja päivittäminen sekä kysymys fossiilisten polttoaineiden alasajosta.

YK:n ilmastohuippukokous järjestetään tänä vuonna Dubaissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 30.11.–12.12. Dubaissa toteutetaan niin kutsuttu ”Global Stocktake”, eli kansainvälisten ilmastotoimien ensimmäinen tarkastelu, ja niiden päivittäminen linjaan Pariisin sopimuksen kanssa. YK:n ilmastonsuojelun puitesopimuksen (UNFFC) sihteeristön Simon Stiellin mukaan tarkastelu on ”korjausliikkeen hetki”. 

YK:n arvion mukaan maailma on tällä hetkellä matkalla kohti 2,8 asteen lämpenemistä vuosisadan loppuun mennessä. Joidenkin arvioiden mukaan 1,5 asteen raja ylittyy nykymenolla jo vuonna 2030-luvun alussa. Korjausliikkeelle on siis tarvetta, ja tähän Pariisin sopimuksen tarkastelulla pyritään. 

”Tarkoituksena on verrata globaaleja ilmastotoimia Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin ja katsoa, mihin ne riittävät. Tiedämme jo nyt, että maiden toimet ja sitoumukset eivät riitä pitämään maailman keskilämpötilan nousua Pariisin ilmastosopimuksen rajoissa. Niitä pitää päivittää pikaisesti”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Hietaniemi osallistuu Dubain ilmastokokoukseen osana Suomen delegaatiota. 

”Fossiilisista polttoaineista luopuminen on yksi Dubain kokouksen kuumimmista aiheista: missä laajuudessa ja millä aikataululla maailman maat olisivat siihen valmiita sitoutumaan? Tämä on välttämätöntä, jotta voimme hillitä ilmastokriisin pahimpia seurauksia”, Hietaniemi muistuttaa. 

Koska valtiot eivät ole tehneet riittävästi päätöksiä ilmastotoimista, tällä hetkellä ollaan noin kolmen asteen lämpenemisen polulla. Pariisin ilmastotavoite on lipumassa käsistä.

SAK:n ilmaston ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Pia Björkbacka alleviivaa niin ikään vallitsevien ilmastotoimien riittämättömyyttä.

”Afrikassa, Aasiassa, Amerikassa ja Euroopassa on rikottu lämpöennätyksiä ja ennennäkemättömät helleaallot ovat aiheuttaneet suuria katastrofeja kaikilla mantereilla. Lisäksi valtamerten lämpötilat ovat olleet kaikkien aikojen korkeimmat tämän vuoden maaliskuun puolivälistä lähtien. Koska valtiot eivät ole tehneet riittävästi päätöksiä ilmastotoimista, tällä hetkellä ollaan noin kolmen asteen lämpenemisen polulla. Pariisin ilmastotavoite on lipumassa käsistä”, Björkbacka sanoo. 

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Kaarle Kupiainen valmistelee ja neuvottelee virkatasolla osana EU:n ja Suomen delegaatiota ”Global Stocktake” -päätöstä, ja koordinoi EU:n työtä näiltä osin. 

“Emme ole vielä toistaiseksi sopimuksen tavoitteiden mukaisella tiellä. Kaikkien osapuolten tulee lisätä kunnianhimoaan ja toimiaan, mutta erityisesti suurten päästäjien”, Kupiainen toteaa. 

Kupiaisen mukaan tulee tunnistaa ja todeta järjestelmätason muutosten tarpeellisuus. Esimerkkinä tästä hän nostaa energiajärjestelmän, jossa korostetaan uusiutuvien energialähteiden laajamittaista käyttöönottoa ja energiatehokkuustoimia yhdistettynä fossiilisista polttoaineista ja niiden tukemisesta luopumiseen. Myös muiden puhtaiden energiamuotojen mahdollisuudet tulee huomioida.

On erittäin valitettavaa, että valtavan öljy-yhtiön johtaja Al Jaber valittiin COP28 puheenjohtajaksi.

Viime vuoden Egyptin ilmastokokouksessa kysymys ilmastonmuutoksen aiheuttamien menetysten ja vahinkojen rahastosta oli iso poliittisen kädenväännön aihe. Sen sijaan päästövähennyksissä ei edetty.

Samaan aikaan, kun moni odottaa tänä vuonna edistystä fossiilisten polttoaineiden alasajon suhteen, ilmastokokouksen puheenjohtajana toimii tänä vuonna Abu Dhabin öljy-yhtiön johtaja Sultan Al Jaber, joka on viitannut puheissaan fossiilisten ”päästöjen”, ei välttämättä polttoaineiden käytön, vähentämiseen. 

”On erittäin valitettavaa, että valtavan öljy-yhtiön johtaja Al Jaber valittiin COP28 puheenjohtajaksi. Se ei herätä luottamusta sen suhteen, että COP puheenjohtaja Arabiemiraatit tavoittelisi kunnianhimoisia hillintätoimia yleensä eikä erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta. Tämä on havaittavissa jo hänen ulostuloissaan. Odotettavissa on siis vaikeita neuvotteluita erityisesti riittävien ilmastonmuutoksen hillintätoimien osalta”, Björkbacka arvio.  

Hietaniemi muistuttaa, että Egyptin ilmastoneuvotteluissa vuonna 2022 yli 80 maailman maata – mukaan lukien EU, Yhdysvallat ja Australia – kannatti kokouksen loppupäätelmiin Intian ehdottamaa kirjausta kaikkien fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisestä. 

“Silti kirjaus ei edennyt loppupäätelmiin, vaan monet öljyntuottajamaat vastustivat sitä ankarasti – kuten Intia todennäköisesti odottikin tapahtuvan. Vastaavia jännitteitä tullaan todennäköisesti näkemään myös Dubaissa”, Hietaniemi sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!