Artikkelikuva
COP28:n puheenjohtaja Sultan Al Jaber taputtaa yhdessä muiden virkamiesten kanssa YK:n ilmastohuippukokouksessa Dubaissa 13. joulukuuta 2023.

Dubain ilmastokokouksessa löydettiin sopu

Kokouksessa hyväksytiin kaikkien aikojen ensimmäinen YK:n ilmastosopimus, joka kehottaa maailman valtioita luopumaan fossiilisista polttoaineista. Lopullinen sopimusteksti ei sitoudu kaikkien fossiilisten alasajoon, vaan peräänkuuluttaa siirtymistä pois fossiilisista vähitellen.

Pariisin ilmastosopimuksen tarkastelun lopullinen päätös hyväksyttiin tänään Dubaissa hiukan hämmentyneissäkin merkeissä. Puheenjohtaja Sultan Al Jaber nuiji nimittäin päätöksen läpi ennen, kun maiden puheenvuoroja oli kuultu.

Pienten saarivaltioiden AOSIS-ryhmä ilmoitti olevansa kirjatun tekstin tiettyihin osiin tyytymätön, mutta ei kuitenkaan kategorisesti asettautuneet sitä vastustamaan.

Päätöstä pidetään laajasti edistysaskeleena, koska siinä vaaditaan ensimmäistä kertaa siirtymistä pois fossiilista polttoaineista. Tekstikirjaus on kuitenkin saanut osakseen kritiikkiä siitä, ettei se mene tarpeeksi pitkälle. Lopullinen sopimusteksti ei sitoudu kaikkien fossiilisten alasajoon, vaan peräänkuuluttaa siirtymistä pois fossiilisista vähitellen.

Fossiilisten polttoaineiden alasajo on välttämätöntä, jotta ilmastokriisi voidaan torjua.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kohdisti viestinsä niille, jotka vastustivat fossiilisten alasajoa ,COP28 kokouksen aikana.

”Haluan sanoa: Tykkäsitte siitä tai ette, fossiilisten polttoaineiden alasajo on väistämätöntä. Toivokaamme, ettei se tule liian myöhään.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!